Posádka raketoplánu Discovery (STS-133). Credit: NASA
Posádka raketoplánu Discovery (STS-133). Credit: NASA

Ve čtvrtek ve 22:50 našeho času se má do vesmíru naposled vydat americký raketoplán Discovery. Náš web vám přináší od 17:30 průběžné aktualizovaný textový online přenos. Start kosmického korábu je také možné sledovat živě na NASA TV. Podrobné informace o posádce, misi STS-133 apod. vám přineseme v průběhu přenosu.

 

Doporučené odkazy:

 


 

Krátce před startem jsme měli díky přetížení určité technické problémy, za komplikace se omlouváme.

 

22:29 – objevily se problémy s hlavním počítačem.

 

22:25 – počasí je OK, startu v tuto chvíli nic nebrání.

 

22:17NASA TV v HD rozlišení!!

22:16 – ředitel startu za okamžik zhodnotí stav příprav (připravenost posádky, raketoplánu, počasí v místě startu i na záložních základnách v Evropě, kam by raketoplán přistál v případě problémů během startu). Jednotliví členové řídicího střediska budou říkat „go“ nebo „no go“ for launch (jdeme / nejdeme na start). Sledujte NASA TV!

 

Discovery čeká na start.
Discovery čeká na start.

 

21:56 – hodiny opět stojí. Rozběhnou se až 9 minut před startem,…doufejme.

 

21:51 – při zavírání průlezu odpadly kousky žáruvzdorných destiček, no snad to nebude problém.

 

21:45 – odpočet už zase běží, zastaví se naposled v čase T-9 minut.

 

21:40 – pokud koukáte na NASA TV, pak si možná všimnete hodin, které odpočítávají čas do startu a napadne vás, že údaj na nich nějak nesedí. Jedná se o interní odpočet, který používá NASA pro předstartovní procedury. Hodiny začínají odpočítávat v čase T-43 hodin a mnohokrát se zastaví (nejdéle dokonce na půl dne). Nyní jsme svědky předposledního zastavení odpočítávání v čase T-20 minut.

 

21:21 – na Mysu Canaveral se sešlo několik tisíc lidí. Z různých míst na Floridě čekají na poslední start veterána kosmických letů.

 

21:20 – kluci a holky z NASA opouští bílý pokoj (místnost na startovací rampě, která vede k průlezu do raketoplánu).

 

21:00 – průlez byl uzavřen

 

20:28 – poslední člen posádky nastupuje, poté se začne připravovat uzavření průlezu.

 

20:17 – pokud dobře počítáme, měl by se nalodit ještě jeden člen posádky. Mezi tím už začaly testy spojení s oběma řídicími středisky, to na Mysu Canaveral se bude o raketoplán starat do okamžiku startu, v péči Houstonu pak bude Discovery po zbytek náročné mise.

 

Nástup posádky
Nástup posádky

 

20:11 – náš web najdete také na Facebooku.

 

20:06 (fotografie) – super snímek raketoplánu Discovery krátce před startem – odkaz

 

Nástup posádky
Nástup posádky

 

Nástup posádky
Nástup posádky

 

19:18 – posádka dorazila na startovací komplex.

 

Odjezd posádky na startovací rampu.
Odjezd posádky na startovací rampu.

 

19:01 – posádka odjíždí na startovací rampu, za okamžik nás čeká nástup posádky na palubu raketoplánu.

 

18:59 – šestice astronautů je připravena k odjezdu na startovací rampu, výše jsme kromě NASA TV přidali ještě jeden odkaz na live stream.

 

18:44 (foto) – Discovery na startovací rampě, poslední inspekce před posledním letem do vesmíru – odkaz.

 

 Posádka (zleva doprava): Alvin Drew, Nicole Stott, Eric Boe, Steve Lindsey, Michael Barratt a Steve Bowen.
Posádka (zleva doprava): Alvin Drew, Nicole Stott, Eric Boe, Steve Lindsey, Michael Barratt a Steve Bowen.

18:36 (posádka) – velitelem raketoplánu je Steven W. Lindsey (4), pilota mu dělá Eric A. Boe (1). Dalšími členy posádky jsou Benjamin A. Drew, Jr. (1), Stephen G. Bowen (2), Michael R. Barratt (1) a Nicole M. Stott (1). Čísla v závorce udávají počet již absolvovaných letů do vesmíru. Místo S. Bowena měl původně letět Timothy Lennart Kopra, ale při jízdě na kole si v polovině ledna zlomil kyčel.

 

18:30 (posádka) – členové posádky by měli za okamžik začít s oblékáním skafandrů. Odjezd na startovací rampu je naplánován na přibližně 19. hodin našeho času.

 

18:28 (zajímavost) – přelet raketoplánu Discovery by mohl být zítra a v sobotu pozorovatelný na českém nebi. Případné podrobnosti a časy přeletů přineseme v samostatném článku zítra kolem poledne.

 

18:16 – krátce před 17. hodinou dorazila k ISS evropská zásobovací loď ATV Johannes Kepler.

ATV Johannes Kepler přilétá k ISS. Credit: NASA
ATV Johannes Kepler přilétá k ISS. Credit: NASA

17:57 (informace o misi) – Discovery má na ISS dopravit logistický modul Leonardo. Ten za normálních okolností slouží k přepravě zásob a materiálu mezi Zemí a ISS. Posádka modul vyzvedne z nákladového prostoru raketoplánu a připevní ho k ISS. Následně jsou zásoby přeneseny na palubu ISS. Do modulu se pak umístí nepotřebný materiál a dojde k jeho odpojení a naložení do nákladového prostoru raketoplánu. Tento postup bude dodržen i nyní, ale pouze jeho první část. Leonardo totiž tentokrát zůstane u stanice a bude fungovat jako sklad. Discovery se tedy na Zemi vrátí s „prázdnou“. Více se o Leonardu dočtete třeba na Wikipedii.

 

17:41 (informace o misi) – Discovery se měl k ISS vydat už v listopadu. Krátce před odletem však došlo k odkladu startu kvůli úniku vodíku z vnější palivové nádrže. Raketoplán byl pak přesunut zpět do montážní haly VAB, kde byly odhaleny trhliny v nádrži.

 

17:35 – kosmický koráb by měl odstartovat ve 22:50 našeho času, technické problémy zatím hlášeny nebyly, předpověď počasí dává až 90% šanci na dobré podmínky v okamžiku plánovaného startu.

 

17:34 – vítáme vás u online přenosu ze startu raketoplánu Discovery (STS-133).

 

 

Reklama