Objevy kosmického dalekohledu Kepler k lednu 2011. Re = poloměr Země. Credit: NASA
Objevy kosmického dalekohledu Kepler k lednu 2011. Re = poloměr Země. Credit: NASA

Počátkem ledna oznámila NASA objev dosud nejmenší exoplanety u hvězdy hlavní posloupnosti (více v dřívějším článku). Nyní se tým kosmického dalekohledu Kepler opět ocitne v záři reflektorů. V úterý 1. února pouští do světa další várku dat. Odborná veřejnost mimo tým se tak může pustit do vlastních studií a hledání exoplanet na základě těchto dat. Ve středu od 19:00 našeho času pak tým předstoupí v živém vysílání NASA TV (možno naladit na našem webu), aby data představil veřejnosti.

 

NASA dnes napumpuje do archívu STScl další data. Zatím byly veřejně přístupné pouze údaje o 304 ze 704 exoplanetárních kandidátů, které Kepler objevil za první měsíc pozorování, které vypuklo v květnu 2009. Nyní budou zveřejněna:

  • Kompletní data z fáze Q0 (2. až 12. května 2009) – Kepler pozoroval 52 496 vybraných hvězd.
  • Kompletní data z fáze Q1 (13. května až 15. června) – Kepler pozoroval na 150 000 vybraných hvězd, část dat byla již zveřejněna v červnu 2010.
  • Zcela nově i kompletní data z fáze Q2 (Q0 + Q1 + další data) – přesněji veškerá data od 2. května do 17. září 2009, pozorováno na 165 000 hvězd.

Tým Keplera stále více nabádá k trpělivosti. Potvrzení existence zejména menších exoplanet bude velmi obtížné. Tradičně se totiž existence exoplanet potvrzuje nezávislou metodou měření radiálních rychlostí. Na pozorování nejmenších exoplanet však současné pozemské dalekohledy (respektive spektrografy) prostě nestačí. Dokonce je možné, že některé exoplanety nebudeme moci potvrdit v nejbližších letech vůbec. Budeme se muset spokojit s informací, že třeba daná várka 100 exoplanet existuje s pravděpodobností 80%, což jinými slovy znamená, že 80 z 100 exoplanet je reálná, zbytek nikoliv.

 

S analýzou dat a hledáním exoplanet můžete pomoci i vy a to prostřednictvím projektu Planet Hunters. Návod a další informace najdete v našem článku.

 

Na středeční tiskové konferenci vystoupí:

  • Douglas Hudgins – člen týmu Kepler
  • William Borucki – šéf týmu Kepler
  • Jack Lissauer – člen týmu Kepler
  • Debra Fischer – profesorka astronomie, Yale University

William Borucki se nedávno nechal slyšet, že Kepler je významnější než Hubblův dalekohled. „Zajišťujeme údaje, které bude lidstvo jednou potřebovat, aby se odstěhovalo do vesmíru,“ prohlásil Borucki. Samozřejmě je jasné, že případná kolonizace cizích planet je velmi vzdálená (a možná zcela nereálná) budoucnost. Kepler však může být první krůček na této cestě.

 

William Borucki
William Borucki
Pokud si myslíte, že hledání planet u cizích hvězd je drahé, pak máte jistě pravdu. Pro zajímavost ale uveďme, že zatímco vozítko Curiosity, které má letos odstartovat k Marsu, stojí dle odhadů 2,5 miliardy dolarů, Kepler byl více než 4x levnější.

 

Borucki je nejen šéfem projektu ale i jeho duchovním otcem a tak trochu exoplanetárním Donem Quijotem. Myšlenku kosmického dalekohledu, který by z vesmíru hledal exoplanety tranzitní metodou, prosazoval už v roce 1993. Tehdy ještě mnoho lidí nevěřilo, že je to vůbec v nejbližší době možné. Teprve v roce 1998 dostal se svými kolegy pár set tisíc dolarů na vypracování studie proveditelnosti, roku 2001 se začalo na projektu oficiálně pracovat a v roce 2009 Kepler odstartoval.

 

Zdroj: nytimes.com

 

 

 

Reklama