Dalekohled Samuel Oschin, autor: Michael Vergara, zdroj Wikipedia
Dalekohled Samuel Oschin, autor: Michael Vergara, zdroj Wikipedia

Před nedávnem vyšel v odborném tisku článek, který detailněji popisuje jednoho z novějších lovců exoplanet. Pod zkratkou PTF (Palomar Transient Factory) se ukrývá projekt, jehož cílem je hledání exoplanet u červených trpaslíků metodou tranzitní fotometrie.

 


PTF byl spuštěn v polovině roku 2009. Kamera projektu je umístěna na 1,22 m dalekohledu Samuel Oschin (známý také jako P48), který se nachází na slavné Palomar Observatory nedaleko San Diega. Nejen observatoř ale i samotný dalekohled bychom mohli označit za legendu. Na Palomaru pracuje už od roku 1948 a mezi jeho největší úspěchy patří objev dvou transneptunických těles – Sedny a Eris. Především druhý jmenovaný objekt stál u vyřazení Pluta ze seznamu planet.

 

Samotná kamera projektu PTF má zorné pole 7,26 čtverečních stupňů, díky čemuž by měla být schopna pozorovat najednou v průměru 3 000 vybraných červených trpaslíků. Za jednu sezónu mají být získány světelné křivky z celkem 10 polí, tedy asi 30 000 hvězd. V příštích letech by mělo dojít ke změně vybraných cílových oblastí, takže v souhrnu má PTF pročesat na 100 000 červených trpaslíků.

 

U hvězd, kde budou nalezeni kandidáti na exoplanetu, se tým pokusí získat další fotometrická pozorování pomoci větších dalekohledů nejen na Palomar Observatory. Klíčová budou i následná spektroskopická pozorování, za účelem ověření existence exoplanety a zjištění její hmotnosti.

 

Zdroj: PTF/M-dwarfs: A Large New M-dwarf Planetary Transit Survey

 

 

 

Reklama