Planetární soustava u hvězdy Kepler-9 v představách malíře. Credit: NASA/Ames/JPL-Caltech
Planetární soustava u hvězdy Kepler-9 v představách malíře. Credit: NASA/Ames/JPL-Caltech

V srpnu letošního roku oznámil tým kosmického dalekohledu Kepler objev dvou exoplanet u hvězdy Kepler-9 s tím, že existence třetího planetárního průvodce je více než pravděpodobná. O potvrzení existence exoplanety Kepler-9 d se sice šuškalo na mnoha konferencích, ale černé na bílém je to až nyní.

 


Matthew J. Holman z Harvardu provedl společně se svým týmem šest měření radiálních rychlostí hvězdy Kepler-9. Na základě měření potvrdili existenci planet „b“ a „c“ a také dosavadního kandidáta Kepler-9 d. Odborný článek není zatím veřejný, avšak z dostupných informací se zdá, že měření radiálních rychlostí mateřské hvězdy nestačí na určení přesné hmotnosti „déčka“. Poloměr planety již odhadli vědci z pozorování Keplera na 1,64 Země, což je o chloupek méně, než je velikost dosud nejmenší exoplanety u hvězdy hlavní posloupnosti (CoRoT-7 b, cca 1,67 Země). Pokud však započítáme chyby měření, je to jednoznačná plichta a nemá smysl vézt diskusi, která z oběžnic je menší.

 

Nedávno jsme vás informovali o problémech s odhadem hmotnosti CoRoT-7 b. O moc lépe na tom není ani její rivalka. Měření radiálních rychlostí hvězdy Kepler-9 nestačí na odhad hmotnosti „déčka“. Máme tak pouze velmi hrubý odhad hmotnosti z teoretických modelů. Podle nich by měla mít Kepler-9 d hmotnosti asi 7 Zemí.

 

Planetární systém u hvězdy Kepler-9

Exoplaneta
Kepler-9 b
Kepler-9 c
Kepler-9 d (KOI - 377, kandidát)
Hmotnost
0,252 Mj / 80 Mz
0,171 Mj / 54,4 Mz
? ~7 Mz
Poloměr
0,842 Rj / 9 Rz
0,823 Rj / 9,2 Rz
1,64 Rz
Oběžná doba (dny)
19,2
38,9
1,6
Velká poloosa (AU)
0,14
0,23
?
Povrchová teplota (Kelviny)
740
540
?
Mz - hmotnost Země, Mj - hmotnost Jupiteru, Rj - poloměr Jupiteru, Rz - poloměr Země

 

Zdroje:

 

 

 

Reklama