Dalekohledy Magellan na observatoři Las Campanas v Chile. Zdroj: Wikipedia
Dalekohledy Magellan na observatoři Las Campanas v Chile. Zdroj: Wikipedia
Polský projekt OGLE je znám především objevy exoplanet pomoci gravitačních mikroček. Vedlejším produktem jsou však i tranzitující exoplanety, které poznáte snadno podle písmen „TR“ v jejich názvu. Exoplaneta OGLE-TR-113 b byla objevena v roce 2004 a jedná se o typického horkého Jupitera.

 


OGLE-TR-113 b má hmotnost asi 1,2 Mj a poloměr 1,1 Rj. Mateřská hvězda je spektrální třídy K o hmotnosti a velikosti asi 80% Slunce. Exoplaneta OGLE-TR-113 b obíhá okolo svého slunce ve vzdálenosti 0,0229 AU s periodou jen 34,3 hodin (1,43 dne). Na první pohled by se dalo říct, že se jedná o typického horkého Jupitera. Tyto exoplanety vznikají ve větších vzdálenostech od svých hvězd v regionech, ve kterých se v naší Sluneční soustavě pohybují jim podobní plynní obři (Jupiter, Saturn, Uran a Neptun). Poté však začnou migrovat směrem k mateřské hvězdě a podle některých teorií se jejich pouť zastaví na oběžné dráze, nacházející se jen velmi blízko hvězdě. Oběžná doba horkých Jupiterů se pohybuje obvykle v řádu desítek hodin až několika málo dní. Pro srovnání: Merkur oběhne Slunce za 88 dní.

 

OGLE-TR-113 b však bude možná výjimkou. Elisabeth Adams (Massachusetts Institute of Technology) a její kolegové pozorovali šest tranzitů exoplanety před svou hvězdou v období od ledna 2007 do května 2009. Využit byl dalekohled Magellan o průměru hlavního zrcadla 6,5, který se nachází na observatoři Las Campanas v Chile. Na stejném místě najdeme i dalekohled OGLE, který exoplanetu před 6 lety objevil.

 

Z výsledků pozorování vyplývá, že oběžná doba exoplanety se zkracuje o 60 ± 15 milisekund za rok. Astronomy nejdříve napadlo, že za zkracováním oběžné doby OGLE-TR-113 b může být přítomnost další exoplanety v systému, což se však neprokázalo. Další příčinou, kterou je nutné brát v úvahu, je pohyb exoplanety po „spirále smrti“. Nelze vyloučit, že zkracování oběžné doby bude probíhat i v budoucnu, což by mělo pro planetu fatální důsledky.

 

Pokud si představujete „bombastickou“ kolizi exoplanety s mateřskou hvězdou, musíme vás zklamat. Zkracování oběžné doby by se podle výpočtů zastavilo na hodnotě asi 10,8 hodin. Exoplaneta by se v té době nacházela již tak blízko svému slunci, že by došlo k jejímu roztrhání vlivem působením slapových sil. Je-li tento scénář pravdivý, dojde k němu za 1,5 až 2 miliony let.

 

Teorii o „spirále smrti“ musí potvrdit další měření. Astronomové budou moci pozorovat tranzity exoplanety OGLE-TR-113 b před svou hvězdou znovu v lednu 2011.

 

Už nyní mají v hledáčku další exoplanetu s označením OGLE-TR-56 b. Planetární svět má hmotnost a velikost o necelou třetinu větší ve srovnání s Jupiterem. Okolo svého slunce „létá“ s periodou jen 29 hodin.

 

Zdroje:

 

 

 

Reklama