Kosmický dalekohled Corot. Autor: ESA

Probíhající sympozium Mezinárodní astronomické unie v Turíně má na programu spíše teoretické příspěvky, což však neznamená, že by nemohl být prezentován i nějaký ten nový objev. Dva nové přírůstky představil tým okolo kosmického dalekohledu CoRoT. Na 11 se nám pak rozšířil počet exoplanet, objevených metodou gravitačních mikročoček.

 


CoRoT-16 b, CoRoT-17 b

 

Dva nové úlovky evropského kosmického dalekohledu zatím nebyly publikovány v odborném článku, takže jsme odkázání pouze na informace z kongresu a Encyklopedie exoplanet. CoRoT-16 b má hmotnost 0,5 Mj a poloměr 0,81 Jupiteru. Exoplaneta obíhá okolo hvězdy spektrální třídy G5V s periodou 5,3 dní.

 

CoRoT-17 b je podstatně hmotnějším planetárním světem. Hmotnost tělesa se odhaduje na 2,45 Jupiteru a poloměr na 1,47 Rj. Exoplaneta obíhá okolo své hvězdy s periodou 3,8 dní.

 

MOA-2009-BLG-319Lb

 

Po delším čase tu máme novou exoplanetu, objevenou metodou gravitačních mikročoček. Jedná se o jev, při kterém je světlo vzdálené hvězdy zesíleno průchodem v těsné blízkosti bližší hvězdy, která působí svou gravitací a zakřivuje okolní prostor. Princip gravitační mikročočky vychází z obecné teorie relativity. Pokud okolo bližší hvězdy obíhá planeta, projeví se to na změně jasnosti vzdálené hvězdy jako sekundární krátkodobé zjasnění, vyvolané gravitací planety.

 

Exoplaneta MOA-2009-BLG-319Lb má hmotnost někde mezi 26 až 94 Zeměmi (0,0820 až 0,295 Jupiteru) a okolo své hvězdy obíhá někde ve vzdálenosti 1,8 až 3,6 AU. Přesnou oběžnou dobu bohužel neznáme.

 

Světelná křivka mikročočkové události MOA-2009-BLG-319 L. První (menší) zjasnění patří exoplanetě, druhé pak mateřské hvězdě. Credit: MIYAKE N., SUMI T., DONG S., STREET R., MANCINI L. a kol.
Světelná křivka mikročočkové události MOA-2009-BLG-319 L. První (menší) zjasnění patří exoplanetě, druhé pak mateřské hvězdě. Credit: MIYAKE N., SUMI T., DONG S., STREET R., MANCINI L. a kol.

 

Metoda gravitačních mikročoček má výhodu, že díky ní lze nalézt exoplanety u velmi vzdálených hvězd. Mateřská hvězda MOA-2009-BLG-319L se nachází ve vzdálenosti 6 100 parseků od Slunce (tady asi 19 900 světelných let). Hmotnost hvězdy se odhaduje na 0,38 Slunce.

 

Na objevu exoplanety se podílelo 20 dalekohledů z celého světa (!), což je dosavadní absolutní rekord při objevu planety mimo Sluneční soustavu. Není proto divu, že seznam autorů studie je dlouhý jako telefonní seznam. Tým tvořilo na 120 astronomové z USA, Nového Zélandu, Velké Británie, Belgie, Německa, Dánska, Itálie, Francie, Japonska, Chile, Izraele, Koreje, Iránu a Austrálie. K mikročočkové události došlo v červnu loňského roku. Podrobnější informace o exoplanetě již těžko v budoucnu rozšíříme, neboť postavení všech zúčastněných těles (zejména čočkující a čočkované hvězdy) je fakticky neopakovatelné.

 

Zdroje:

 

 



 

 

 

 

Reklama