Pod záštitou NASA probíhá letos poprvé celosvětově pozorování Měsíce. Zapojit se do akce může každý velmi snadno. Jak? V sobotu 18. září zakloňte svou hlavu k nebi a alespoň na okamžik se podívejte na našeho nejbližšího kosmického souseda. Pokud máte doma dalekohled, neváhejte ho vytáhnout na čerstvý vzduch a pokochat se pohledem na měsíční krátery a moře. Akce má samozřejmě daleko větší rozměr než pouze symbolické koukání na Lunu.

 


Především v USA, ale také na dalších místech světa proběhne řada akcí, přednášek a veřejných pozorování, jejímž cílem je popularizace výzkumu Měsíce. Při pohledu na stránky projektu, se do kampaně zapojí organizace z USA, Kanady, Mexika, Jižní Ameriky, velké části Evropy, Austrálie, Asie i Afriky. V České republice se alespoň dle oficiálních informací akce žádná hvězdárna ani astronomická společnost neúčastní.

 

Povrch Měsíce na záběru ze sondy Kaguya. Autor: JAXA

 

Na přelomu 60. a 70. let minulého století byl výzkum Měsíce hnát soubojem dvou tehdejších velmocí: USA a Sovětského svazu. Závody o vesmír vyvrcholily v roce 1969, kdy se po povrchu našeho kosmického souseda prošli astronauti z programu Apollo. Poté však zájem o Měsíc ochladl a znovu se k němu kosmičtí vyslanci lidstva (žel jen automatičtí) vydali v posledních letech. Indie, Čína, USA i Evropa v nedávné době měly své sondy na oběžné dráze okolo Měsíce. Velká observatoř NASA s názvem Lunar Reconnaissance Orbiter zkoumá velmi pečlivě Měsíc z jeho oběžné dráhy a posílá nám na Zemi dosud nejpodrobnější snímky.

 

Měsíc vychází v sobotu okolo 17. hodiny a zapadá v neděli v 1:30. Vzhledem k tomu, že příští týden bude úplněk, na obloze Měsíc určitě nepřehlédnete. Pokud vám nebude přát počasí, můžete se podívat alespoň na některý z webcastů, jejíž štafeta startuje v neděli v 0:45 našeho času na stránkách projektu.

 

Měsíc má v porovnání s ostatními vesmírnými tělesy řadu výhod. Při jeho pozorování se nemusíte bát, že si zničíte zrak, jako je tomu u Slunce, nemusíte ho obvykle na obloze složitě hledat a světelné znečištění můžete také směle hodit za hlavu.

 

Lovu Luny zdar!

 

Odkazy:

 

 

 

Reklama