Michel Mayor a Didier Queloz

Bylo to v létě roku 1995. Dva ženevští astronomové Michel Mayor a Didier Queloz se vydávají na observatoř ve francouzské Haute-Provence. Jejích oficiálním cílem je hledání hnědých trpaslíků. Už nějaký ten pátek jde však většina rutinního pozorování stranou. Na podzim roku 1994 si povšimli podivných oscilací hvězdy 51 Peg. Na jaře roku 1995 musí ale kvůli špatné viditelnosti hvězdy další pozorování odložit. Den „D“ pro světovou astronomii nastává 6. července 1995.

 


Mayor a Queloz mají vypočtenou efemeridu údajné exoplanety. Večer 6. července 1995 jdou do kopule, aby své teoretické závěry konfrontovali s realitou. Pokud spektrální pozorování dopadnou stejně jako výpočet, mají vyhráno. Jak to všechno v ten horký a tajuplný večer dopadlo, snad nemusíme prozrazovat.

 

http://www.youtube.com/watch?v=UwEPmPrnyCQ

O objevu informovala v roce 1995 BBC.

 

Oba astronomové byli v ten večer jediní, kteří věděli o existenci první exoplanety u hvězdy hlavní posloupnosti. Jeden z astronomických objevů století oslavili vínem a zákuskem. Žádné volání do televize, rozhovory a tiskové konference se nekonaly. Takto to ve vědě nechodí, zejména ne u takovýchto klíčových objevů. Mayor a Queloz se dali do psaní vědeckého článku. Svůj objev sice následně zveřejnili na konferenci ve Florencii, avšak rozhovory pro média mohli poskytovat až poté, co objevový článek vyšel v časopise Nature.

 

Podrobnosti o objevu exoplanety 51 Peg b jsme psali v článku Splněný sen má jméno 51 Peg b

 

Jak se rodil objev 51 Peg b

  • 6. červenec 1995: Mayor a Queloz ověřují teoretické výpočty pozorováním do té doby domnělé exoplanety 51 Peg b.
  • 25. srpen 1995: článek o objevu je zaslán k recenzi do časopisu Nature
  • 5. října 1995: Mayor představuje objev vědecké obci na konferenci ve Florencii.
  • 23. listopad 1995: vychází článek v Nature

 

 

 

Reklama