Raketoplán X-37B při testech
Raketoplán X-37B při testech

V pátek 23. dubna 2010 v 1:58 našeho času odstartoval z Mysu Canaveral do vesmíru prototyp amerického bezpilotního raketoplánu X-37. Mnozí komentátoři ho kriticky označují za tajný projekt americké armády, trochu paradoxně však jeho start najdete na internetu a množství napsaného materiálu příliš neodpovídá tradičním představám o supertajných projektech. Přelety raketoplánu můžete při troše štěstí a pozorovatelského umu vidět i na českém nebi!!

 


Pod rouškou tajemství však malý kosmický koráb na oběžné dráze ve výšce kolem 400 km skutečně operuje. O jeho využití se vedou rozličné diskuse. Je ale možné, že o budoucnosti projektu nemá úplně jasno ani Pentagon, který nápad bezpilotního raketoplánu převzal od NASA v roce 2004.

 

Raketoplán postavila firma Phantom Works, což je vývojová divize Boeingu. V roce 2004 proběhly první testy raketoplánu v atmosféře a koncem dubna se pod označením X-37B vydal do vesmíru na vrcholu nosné rakety Atlas V.

 

Na oběžné dráze by měl raketoplán zůstat až 270 dní. Během této doby budou lidé z amerického letectva testovat nejen samotný stroj ale možná i další technologie, ukryté pod jeho „kapotou“.

 

Krátký dokument o raketoplánu X-37

 

 

Přelety raketoplánu X-37B na českém nebi

 

Před pár dny se astronomům amatérům podařilo pozorovat přelety raketoplánu X-37B na obloze. Nejedná se o nic výjimečného, podobně lze pozorovat přelety desítek družic, kosmických lodí i Mezinárodní kosmické stanice.

 

Přelety raketoplánu X-37B můžeme v následujících dnech a týdnech pozorovat i na českém nebi! Pokud jste někdy viděli přelet ISS, raketoplánu či družice, víte co od úkazu očekávat. Zatímco Mezinárodní kosmická stanice je velká pomalu jako fotbalový stadion, raketoplán X-37B má na délku jen 9 metrů a rozpětí jeho křídel 4,5 metrů.

 

Na českého pozorovatele nečekají příliš ideální podmínky. Přelety raketoplánu X-37 B se odehrávají obvykle poměrně nízko nad obzorem a jasnost tělesa se pohybuje okolo 5 mag. Reálnou šanci přelet vidět, však přesto máte.

 

Pro pozorování raketoplánu doporučujeme dobrý výhled na jižní, jihozápadní a jihovýchodní obzor. Rozhodně uděláte dobře, pokud se vybavíte menším dalekohledem – např. triedrem.

 

Přelet X-37B vypadá stejně jako přelet kterékoliv družice. Raketoplán X-37B se pohybuje po obloze pomalu nad jihozápadním či jihovýchodním obzorem a vypadá jako nepříliš jasná „hvězda“, která nebliká.

 

Od 29. května do 4. června bude možné přelety raketoplánu X-37B pozorovat ve večerních hodinách cca mezi 21. a 23. hodinou.

 

 

Čas přeletu pro Vaše město:

 

Postup 1:

 

1. Klikněte na některý ze dvou odkazů:

 

2. Do rámečku napište jméno svého města (bez diakritiky) a dejte Submit.
3. Klikněte na název města pod slovem Name. V případě, že systém nalezne více měst stejného názvu, klikněte na Neighbours (objeví se výčet okolních měst, podle kterých určité to své).
4. Na další stránce naleznete pod názvem Satellites odkaz na ISS (Mezinárodní vesmírná stanice), raketoplán X-37B a další. V našem případě klikneme na první možnost.

 

 

Postup 2:

 

Vyberte nejbližší město a klikněte na odkaz níže, objeví se tabulka s přelety (časy v rámci ČR se liší nepatrně).

 

Při obou postupech dojdete k tabulce přeletů. Časy jsou uvedeny ve Středoevropském letním čase (není nutný žádný přepočet.)

 

V případě, že na stránce nejsou žádné údaje, přelety raketoplánu nejsou v nejbližších dnech pozorovatelné.

 

Vysvětlivky

  • Date – datum
  • Mag – jasnost v mag, čím je číslo menší, tím větší jasnost daného objektu.
  • Starts – začátek přeletu
  • Max. altitude – čas nejvyšší výšky objektu nad obzorem.
  • Ends – konec přeletu
  • Time – čas
  • Alt. – výška nad obzorem ve stupních
  • Az. – azimut, v tomto případě světová strana
  • E – východ
  • W – západ
  • S – jih
  • N – sever
  • Datum je uvedeno v angličtině: Jan – leden, Feb – únor, Mar – březen, APR – duben, May – květen, Jun – červen, Jul – červenec, Aug – srpen, Sep – září, Oct – říjen, Nov – listopad, Dec – prosinec

 

O aktuální viditelnosti přeletů raketoplánu X-37B vás budeme informovat i na našem Facebooku!! Proto se včas staňte našimi fanoušky.

 

Aktuální pozice raketoplánu X-37B na oběžné dráze
Aktuální pozice raketoplánu X-37B na oběžné dráze

 

Zdroje:

 

 



 

 

 

 

Reklama