Znovu vypuštěný Hubblův kosmický dalekohled.

Píše se 24. duben 1990 a hodiny v Evropě ukazují 14:33:51. V Československu si lidé užívají první měsíce v novém režimu a internet je zatím pouze snem několika jedinců. Na vzdáleném Mysu Canaveral burácejí motory raketoplánu Discovery. Do vesmíru se vydává nejdražší astronomický dalekohled všech dob…

 

Psát o Hubblově dalekohledu je jako nosit dříví do lesa. Legenda mezi legendami měla pokračovat v práci svého jmenovce a zpřesnit stáří vesmíru. Hlavní úkol byl splněn a to i přesto, že po vypuštění by se v astronomech krve nedořezal. Dalekohled v hodnotě nejméně 1,5 miliardy dolarů byl k ničemu. Drobná výrobní vada měla fatální důsledky. Vliv sférické aberace se sice dařilo minimalizovat počítačovou úpravou, avšak na úkor slabých objektů a kvůli něm byly přece Hubble do vesmíru vyslán.

 

Posádka raketoplánu nakonec nasadila dalekohledu brýle a HST se mohl pustit do práce. Mezi nejbezvýznamnější objevy nepochybně patří Hubblova hluboká pole, díky kterým se podařilo odhadnout počet galaxií ve vesmíru, pozorování dopadu komety na Jupiter v roce 1994 a výzkum atmosfér exoplanet.

 

O Hubblovu dalekohledu píšeme občas i na našem webu – seznam článků.

 

Připomeňme si výročí tohoto unikátní astronomického přístroje rozhovorem přímo s ním, který jsme přinesli v květnu loňského roku – odkaz.

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=TC1Oe9HhXgE&feature=player_embedded

 

Americký raketoplán se na servisní misi k Hubblovu dalekohledu vydal celkem 5x. Naposled se tak stalo v květnu loňského roku. Díky servisním misím je na oběžné dráze fakticky zcela nový dalekohled. Podle odhadů by měl HST pracovat do roku 2013.

 

Doporučené odkazy:

 

 

 

Reklama