Kresba: Exoplaneta u velmi hmotné hvězdy spektrální třídy A.
Kresba: Exoplaneta u velmi hmotné hvězdy spektrální třídy A.

Jen několik hodin nás dělí od začátku jedné z nejvýznamnějších exoplanetárních akcí letošního roku. V areálu Kalifornské univerzity v Santa Barbaře začíná kongres Exoplanets Rising: Astronomy and Planetary Science at the Crossroads. Hlavním tématem pětidenního debatování světové astronomické špičky bude „výzkum exoplanet na rozcestí“.

 

Zatím lze jen spekulovat nad tím, co bude na kongresu zveřejněno. Hned v pondělí nastane poměrně neobvyklá situace. Postupně za sebou vystoupí se svými příspěvky nejvýznamnější světoví odborníci na exoplanety:

 

  • Michel Mayor bude hovořit o novinkách v hledání exoplanet metodou měření radících rychlostí. M. Mayora z Ženevské observatoře není nutné blíže představovat, je podepsán pod objevem první exoplanety u hvězdy hlavní posloupnosti i pod dalšími cennými úlovky.
  • Geoff Marcy z UC Berkeley je spoluobjevitelem obrovského množství exoplanet. Ve svém příspěvku se zaměří na některé vyhledávací projekty.
  • Debra Fischer (Yale University) je spoluobjevitelkou mnoha exoplanet. Jedním z jejích posledních úspěchů je objev exoplanety u hvězdy 47 Ursae Majoris – viz článek.
  • Dave Charbonneau (Harvard, CfA) je profesorem na Harvardu a stál nejen za prvním pozorováním tranzitu exoplanety, ale také za mnoha výzkumy exoplanet Hubblovým kosmickým dalekohledem. V poslední době se věnuje zejména projektu MEarth, o kterém jsme nedávno psali. Metoda tranzitní fotometrie bude i tématem jeho příspěvku.

 

Pikantní situace nastane rovněž v úterý, kdy budou ohlášeny výsledky kosmických dalekohledů Corot a Kepler. Od týmu okolo amerického lovce exoplanet se asi ohlášení nových objevů očekávat nedá, všichni jsou tak spíše zvědaví na zprávy o případných úlovcích dalekohledu Corot. Už od loňského léta se šušká o tom, že evropský kosmický dalekohled objevil desítky exoplanet. Je ale docela možné, že si ohlášení rozsáhlejšího balíku nových planet u cizích hvězd nechává tým až na konec srpna, kdy proběhne kongres na domácí půdě ve Francii. Uvidíme….

 

Kongres v Santa Barbaře probíhá od pondělí 29. března do pátku 2. dubna. Na kongresu bude i náš spolupracovník Pavel Machálek z Ames Research Center (NASA), takže bychom vám měli přinášet průběžně informace z perní ruky. Kromě webu sledujte informace také na našem facebooku.

 

Další významnou akcí bude Valné shromáždění Evropské geovědecké unie na počátku května ve Vídni a sjezd Americké astronomické společnosti v Miami na konci května.

 

Program kongresu – odkaz.

 

 



 

 

 

 

Reklama