Družice Astra 3B
Družice Astra 3B

Vlastníte satelitní přijímač a kartu Skylink nebo CS Link? Pak máte svou parabolu zcela nepochybně namířenou vstříc pozici 23,5°E na jednu z družic Astra. Jejich flotila by se měla už dnes večer rozrůst o nového člena. Nosná raketa Evropské kosmické agentury dopraví na oběžnou dráhu družici Astra 3B. našeho času a můžete ho sledovat živě na internetu!

 

UPDATE (26. březen, 16:30): START ODLOŽEN O NĚKOLIK DNÍ KVŮLI ANOMÁLII NA NOSNÉ RAKETĚ!!

 

 

Nástup digitalizace u nás významně rozšířil i řady majitelů satelitních přijímačů. Výhody satelitní televize snad není nutné příliš rozvádět: dostupnost všude, kvalitní obraz a pestrá nabídka nejen českých a slovenských programů. Když k tomu navíc přidáte relativně dobrou cenovou dostupnost a možnost přijímat i signál v HD kvalitě, je rozhodnuto.

 

Více než milion zákazníku mají platformy Skylink a CS Link, které primárně využívají už zmíněnou pozici 23,5°E, kde v současné době operují tři družice:

  • Astra 1E (od roku 1995)
  • Astra 1G (od roku 1997)
  • Astra 3A (od roku 2002)

 

Životnost telekomunikační družice je obvykle minimálně 15 let. První dvě jmenované družice už s touto hranicí koketují. Proto jim na pomoc vyráží družice Astra 3B, která má postupně nahradit Astru 1E a Astru 1G, zvýšit kapacitu pozice 23,5°E a v neposlední řadě rozšířit stávající pokrytí.

 



 

Družice Astra 3B by měla disponovat 52 transpodéry pro přenos satelitního signálu a 4 transpodéry pro přenos dat. Družice bude vysílat ve třech svazcích:

  • Evropský svazek – bude plně dostupný uživatelům České republiky, Slovenska, Německa, Švýcarska, Polska, Maďarska apod.
  • Panevropský svazek – pokryje nejen výše zmíněné státy ale většinu Evropy, Kanárské ostrovy a sever Afriky. Dostupnost se odvíjí od velikosti paraboly. Pro většinu kontinentální Evropy si vystačí uživatel s parabolou o průměru 60 cm.
  • Střední východ – umožní provozovateli expanzi do nových teritorií Středního východu.

 

Pro běžného uživatele platforem Skylink a CS Link se startem družice Astra 3B nic nemění. Jednotlivé satelity na pozici 23,5°E jsou sice od sebe vzdáleny několik kilometrů, vzhledem k výšce oběžné dráhy (cca 36 000 km) se však jedná při pohledu ze Země o zanedbatelný rozdíl. V žádném případě tak není nutné přesměrovávat parabolu.

 

Start družice Astra 3B se dotkne pouze dvou českých stanic. Příjemci programu ČT HD (program ve vysokém rozlišení) si budou muset zdá se přeladit. Totéž čeká všechny fanoušky volně vysílající hudební stanice Óčko. Program v současné době vysílá na končící družici Astra 1E a do konce května je nutné si přeladit na družici Astra 1G (viz článek na parabola.cz). Ani na této družici ale Óčko nezůstane příliš dlouho a v průběhu letošního roku se přesune na novou družici Astra 3B. Běžný uživatel tento druhý přesun nepostřehne, neboť parametry příjmu zůstanou zachovány.

 

Start družice Astra 3B

 

Družici Astra 3B by měla po několika odkladech vynést na geostacionární oběžnou dráhu nosná raketa Ariane 5 ECA. Start je naplánován na 23:03 našeho času z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně. Hmotnost družice je přibližně 5,4 tun a na oběžnou dráhu ve výšce 36 000 km bude umístěna přibližně 25 minut po startu.

 


Zvětšit mapu

 

Pozice kosmodromu Kourou

 

 

Telekomunikační satelity obíhají okolo Země ve výšce 36 000 km. Pro představu uveďme, že například Mezinárodní kosmická stanice obíhá ve výšce jen asi 360 km. Navedení na vyšší oběžnou dráhu je samozřejmě nákladnější, proč tedy telekomunikační družice obíhají tak vysoko? Důvod je jednoduchý. Mezinárodní kosmická stanice oběhne Zemi jednou za 90 minut. Družici na geostacionární oběžné dráze to trvá přibližně 24 hodin, což je doba, za kterou se Země otočí kolem své osy. Družice je tak fakticky „zavěšená“ stále nad stejným místem, což je pro příjem satelitní televize pochopitelně klíčové.

 

Nosná raketa

 

Do vesmíru dopraví družici Astra 3B raketa Evropské kosmické agentury Ariane 5 ECA. První start rakety proběhl v roce 1996, ale skončil nehodou. Pro ostré starty se raketa využívá od roku 1998. Délka rakety je přibližně 50 metrů a hmotnost 700 tun. Aby nebylo družici Astra 3B v nosné raketě smutno, bude ji dělat společnost ještě druhý satelit COMSATBw-2, který bude vynesen na pozici 63° E.

 

 

Ariane 5 ECA se skládá ze tří základních částí:

  • První (centrální) stupeň – je poháněn kryogenním motorem.
  • Pomocné bloky – dvě rakety na tuhé pohonné hmoty pracují po dobu přibližně 130 sekund od startu.
  • Druhý stupeň – zajistí konečné navedení na požadovanou oběžnou dráhu, disponuje motorem na monomethylhydrazin a oxid dusičitý.

 

Start na internetu i satelitu

 

Start je možné v pátek 26. dubna od ve 23:03 sledovat na stránkách:

www.videocorner.tv/index.htm

 

Podle webu satcentrum.com bude možné start naladit od 22:45 také na satelitu Astra 1L (pozice 19,2° E):

  • orbitální pozice: 19.2° východně
  • kmitočet: 11,597 GHz
  • polarizace: vertikální
  • FEC: 5/6

 

 

Aktuální informace přinášíme také na našem twitteru a facebooku!

 

 

Exoplanety.cz na Facebooku

 

Zdroje:

 

 

 

Reklama