Kosmický dalekohled Herschel
Kosmický dalekohled Herschel

Říkají o něm, že je největším kosmickým dalekohledem v historii. Se svým 3,5 m velkým primárním zrcadlem strčí do kapsy i legendární Hubblův dalekohled. Pod značkou Evropské kosmické agentury a s přispěním NASA se Herschel vydal do vesmíru 14. května 2009. Astronomové teď zveřejnili jeden z jeho prvních vavřínů. Herschel objevil ve Velké mlhovině v Orionu (M42) organické molekuly. Máme jásat?

 

V novinách se okamžitě objevily zprávy o tom, že v mlhovině M42 vzniká život apod. Nový úlovek infračerveného dalekohledu Herschel je skutečně významný a srdce nejednoho astrobiologa po přečtení zprávy zaplesalo, avšak hovořit při této příležitosti o vzniku života je absurdní. Je to stejně absurdní, jako kdybyste ráno při cestě do práce uklouzli na olejové skvrně a vydedukovali z toho, že se po vaší oblíbené komunikaci před chvílí prohnal monopost Formule 1.

 

Organické molekuly jsou ve vesmíru relativně běžné a astronomické dalekohledy je už dříve detekovaly v nejednom mezihvězdném mračnu. Konec konců nemusíme se zahledět do vzdálených mlhovin, třeba Saturnův měsíc Titan je „jedna velká organická molekula“.

 

Spektrum mlhoviny M42 v Orionu. V pozadí snímek mlhoviny z dalekohledu Spitzer.
Spektrum mlhoviny M42 v Orionu. V pozadí snímek mlhoviny z dalekohledu Spitzer.

 

Jestli jsou organické molekuly ve vesmíru relativně běžné, pak voda je přímo nudně fádní vesmírnou sloučeninou. I malé dítě ví, že voda se skládá z vodíku a kyslíku. Prvně jmenovaný je ve vesmíru suverénně nejběžnější, kyslík je na tom sice o několik řádů hůře, i tak je ho však poměrně dost.

 

Dostaňme se ale k novému objevu kosmického dalekohledu Herschel. O úspěch se postaral přístroj HIFI (Heterodyne Instrument for the Far Infrared), který se do ledna potýkal s technickými problémy. HIFI nalezl v mlhovině M42 molekuly řady organických i jiných sloučenin:

  • voda
  • oxid uhelnatý
  • formaldehyd
  • metanol
  • dimethylether
  • kyanovodík
  • oxid železitý
  • oxid siřičitý

 

Význam objevu tkví především v tom, že jsme o složení mlhoviny M42 získali nové a poměrně přesné informace. Z hlediska astrochemie je mlhovina M42 vděčným cílem, neboť je relativně blízkou obří továrnou na organické molekuly.

 

Je velmi pravděpodobné, že mlhovina ukrývá i další molekuly velmi „atraktivních“ sloučenin, které zatím nebyly objeveny. M42 tak bude cílem infračervených kosmických dalekohledů i v budoucnu.

 

Mlhovina M42 se nachází ve vzdálenosti 1 600 světelných let v souhvězdí Orion. Na zimní obloze ji můžete vidět za velmi dobrých podmínek i pouhým okem. Jako skutečný mlhavý obláček se vám však vyjeví až v menším dalekohledu.

 

Zdroj: herschel.caltech.edu

 

 

 

 

 

Reklama