Kosmický dalekohled PLATO
Kosmický dalekohled PLATO

Evropská kosmická agentura (ESA) zveřejnila své dlouhodobé plány. Z více než 52 návrhů postoupily do finálního kola tří projekty a kromě hledání temné hmoty a výzkumu Slunce mají šanci také exoplanety. Cesta do finále to přitom nebyla vůbec jednoduchá. V prvním kole postupovalo v roce 2008 do užšího výběru 6 projektů. Z nich kosmická agentura vybrala tři, které však ještě čeká další souboj. ESA totiž hodlá dát peníze na realizaci jen dvěma z nich. Na koho tedy zbude černý Petr?

 

 

ESA vybrala do finálního kola tři projekty:

  1. Euclid – kosmický dalekohled by měl pátrat po vlastnostech a povaze skryté energie a hmoty.
  2. Solar Orbiter – kosmická sonda by měla provést „žhavé setkání třetího druhu“ a přiblížit se k naší mateřské hvězdě na vzdálenost pouhých 62 slunečních poloměrů.
  3. PLATO – kosmický dalekohled pro hledání exoplanet tranzitní metodou.

 

Všechny tři projekty zohledňují současné výzvy a trendy v astronomii. Na konečné rozhodnutí, které z projektů budou realizovány, si musíme počkat do poloviny roku 2011. Se startem se pak nepočítá dříve než v roce 2017.

 

Kosmický dalekohled PLATO

 

Není snad potřeba dodávat, že realizaci tohoto projektu fandíme zdaleka nejvíce. Družice PLATO (PLAnetary Transit and Oscillations of stars) by se měla zaměřit na hledání a výzkum exoplanet tranzitní metodou. Principiálně se tedy jedná o bratříčka stávajících kosmických dalekohledů Corot a Kepler. PLATO by měl zkoumat exoplanety zemského typu a určit jejich průměr a hmotnost s přesností jednoho procenta.

 

Na rozdíl od svých současných kolegů nebude umístěn na oběžné dráze okolo Země jako Corot ani na heliocentrické dráze jako Kepler ale v libračním centru L2. Autoři studie předpokládají délku primární mise na 6 let. Podle aktuálního konceptu by měl dalekohled disponovat 54 kamerami o průměru 83 mm.

 

Jedna z verzí kosmického dalekohledu PLATO a jeho umístění v nosné raketě Sojuz
Jedna z verzí kosmického dalekohledu PLATO a jeho umístění v nosné raketě Sojuz

 

Doporučujeme: Kompletní studie projektu PLATO – (odkaz)

 

Zdroje:

 

 

 

 

 

 

Reklama