Oběžná dráha fragmentu číslo 33006 ze satelitu KOSMOS 2421
Oběžná dráha fragmentu číslo 33006 ze satelitu KOSMOS 2421

Včera jsme vás informovali o dopadu fragmentu z ruského satelitu ve středním Mexiku (viz článek). Podobné řízené i neřízené návraty kosmického smetí nejsou nikterak vzácné. Fragment číslo 33006 ze satelitu KOSMOS 2421 se v danou chvíli skutečně pohyboval nad místem předpokládaného dopadu a 10. února měl vstoupit do atmosféry. Teorie o kosmickém vetřelci vyrobeném v Rusku tak zní poměrně věrohodně a s odstupem času se stává stále reálnější. Hůře si na tom stojí kráter, který měl po dopadu vzniknout.

 

Mexická Televisa zpočátku informovala, že dopadem kosmického tělesa vznikl kráter o průměru 20 až 30 kilometrů! Tento sympatický překlep sice vzbudil úsměv na tváří nejednoho čtenáře, ale i podstatně střízlivějších 30 metrů, o kterých se hovoří do teď, není moc reálných.

 

Pokud by totiž za vznikem kráteru o průměru 30 metrů (plus mínus) byl dopad části družice či meteorit, muselo by se jednat o tak mohutnou explozi, že by zcela nepochybně způsobila škody v širokém okolí. Je sice pravdou, že z místa přicházejí informace o vybitých oknech a dokonce o poškozeném mostu, tyto útržkovité informace však zatím nelze ověřit. Kromě toho by otřesy zaznamenaly seizmické stanice v celém Mexiku. Žádná taková hlášení však zatím dle našich informací neexistují.

 

V úvahu tak připadají tři verze:

  1. Kráter neexistuje.
  2. Kráter sice existuje, avšak jeho vznik nikterak nesouvisí s dopadem části ruského satelitu.
  3. Kráter existuje, jeho velikost je ale silně nadhodnocena.

 

Jako nejpravděpodobnější se jeví varianta číslo 1. Fragment z družice ruského námořnictva se patrně rozpadl ještě v atmosféře a na zemský povrch nedopadly žádné trosky nebo pouze jejich nepatrné množství. Do teď nejsou k dispozici ani fotografie údajného kráteru a informace místních úřadu jsou značně zmatečné.

 

Neexistenci kráteru nahrává i fakt, že na mexické politické scéně je klid po pěšině. Tedy alespoň pokud jde o dopad části ruského satelitu. Pokud by existovaly věrohodné důkazy o existenci velkého kráteru, byla by už v plném proudu diplomatická válka mezi opeřeným hadem a ruským medvědem. Důvod? K explozi došlo relativně blízko hustě osídleného Ciudad de México. Kinetická energie, nutná k vyhloubení 30 m velkého kráteru, by v hlavním městě způsobila řádný masakr.

 

 

Reklama