NASA poslala v roce 2008 píseň od Beatles k Polárce.
NASA poslala v roce 2008 píseň od Beatles k Polárce.

Letos tomu je už 50 let, co Frank Drake poprvé namířil radioteleskop k nebi, aby se pokusil zachytit případný signál mimozemských civilizací. Jeho myšlenka se nakonec přetavila v dnes celosvětově známý projekt SETI. Astronomové zkoušeli v posledních desetiletích také opačný postup. Do vesmíru se vydala poselství pro případné obyvatele vzdálených planetárních soustav.

 

 

2008: Nesmrtelní Brouci

 

Padesáté výročí založení NASA oslovil úřad netradičním způsobem. Do vesmíru se vydala píseň Across the Universe od legendárních Beatles. Vzkaz byl odeslán 4. února 2008 pomoci jednoho ze tří radioteleskopů sítě Deep Space Network, zajišťující komunikaci s kosmickými sondami a družicemi. Zpráva byla směřuje k Polárce, kam by měla dorazit v roce 2439.

 

http://www.youtube.com/watch?v=LFcjKhjBBEE


NASA poslala v roce 2008 píseň od Beatles k Polárce.

 

2008: Alexander Zaitsev se vrací na scénu

 

Alexander Zaitsev se nevzdal ve své snaze posílat zprávy do vesmíru a pomoci sociální sítě Bebo shromáždil na půl milionů zpráv od lidí z celého světa, včetně několika celebrit a následně je odeslal radioteleskopem RT-70 směrem k exoplanetě Gl 581 c. Poselství by mělo k exoplanetě dorazit v roce 2028. Stejným radioteleskopem na Ukrajině byly odeslány zprávy do vesmíru už v letech 1999, 2001 a 2003 (viz předešlý díl článku).

 

2008: První vesmírný spam

 

Jednou to muselo přijít. V roce 2008 byla do vesmíru odeslána první reklama. Celých šest hodin vysílaly radioteleskopy reklamu na tortilla chipsy Doritos. Jako cíl reklamy byla vybrána hvězda 47 Ursae Majoris, k níž směřují i další dříve odeslané zprávy.

 

Chipsy Doritos
Chipsy Doritos

 

2009: Pozdrav z planety Země

 

Na kampaň australských astronomů si jistě pamatujete, neboť jsme o ní psali na exoplanety.cz a mnoho našich čtenářů přispělo svou troškou do mlýna. Kterýkoliv uživatel internetu mohl napsat krátkou zprávu o maximálně 160 znacích. Sesbírané pozdravy z planety Země byly zakódovány a odeslány radioteleskopem k exoplanetě Gliese 581 d. Během kampaně bylo napsáno na 26 000 zpráv a není bez zajímavosti, že Češi se v ní neztratili. Co do počtu zpráv obsadila naše země vynikající 8. místo před Německem a Kanadou.

 

Zpráva putuje k exoplanetě Gliese 581 d, nacházející se 20 světelných let daleko směrem v souhvězdí Vah. Tato super-Země o hmotnosti asi 7 Zemí, obíhající okolo své mateřské hvězdy ve vzdálenosti 0,22 AU s periodou asi 67 dní. Exoplaneta se nachází v obyvatelné zóně okolo svého slunce, takže se na jejím povrchu muže teoreticky nacházet voda v kapalném skupenství a tedy u život. K její sestře s označením Gl 581 c byla zpráva ze Země odeslána o rok dříve.

 

2009: Joe Davis se vrací na scénu

 

Umělec Joe Davis se v roce 2009 rozhodl oslavit 25. výročí od chvíle, kdy byla odeslána do vesmíru první zpráva pro případné mimozemské civilizace radioteleskopem Arecibo. Joe Davis není v tomto oboru neznámou osobou. Jak už jsme psali dříve, v roce 1986 odeslal do kosmických končin netradiční zprávu v podobě zvuku vaginálních stahů. Zatímco jeho první kontroverzní pokus se mu pokusila zatrhnout americká armáda, tentokrát šlo vše hladce. Do vesmíru byly odeslány informace o enzymu RuBisCo, který je důležitý pro fotosyntézu rostlin. Není bez zajímavosti, že Davis musel pro přehrání svého poselství do radioteleskopu použít iPhone. Hold… i mezigalaktická komunikace zohledňuje moderní trendy.

 

Enzym RuBisCo. Zdroj: Wikipedia
Enzym RuBisCo. Zdroj: Wikipedia

 

Na vesmírných vlnách 24 hodin denně

 

Kromě oficiálních zpráv, které byly v uplynulých 25 letech odeslány do vesmíru, je zde ještě jedno „pirátské vysílání“. Do vesmíru se šíří televizní signál, který denně sledujeme na našich obrazovkách. Vzhledem k tomu, že televizní vysílání začalo někdy koncem 30. let minulého století, je nyní okolo Země „vytvořena“ bublina o poloměru 70 světelných let, v niž lze teoreticky zachytit televizní signál z naší planety. Zdůrazňujeme teoreticky, neboť tento signál je především ve větších vzdálenostech poměrně slabý. Je dosti nereálné, že by se právě teď nějaký mimozemšťan díval na váš oblíbený film či seriál.

 

Vaše jméno ve vesmíru

 

Od 90. let přišla NASA s tradičními propagačními kampaněmi u svých kosmických sond. Zájemci mohou na internetu zdarma napsat své jméno, které je následně vypáleno na DVD (obvykle i s ukázkami hudby, literárními díly apod.) a poté instalováno na palubu některé z kosmických sond. Jedná se především o symbolické gesto s cílem propagovat výzkum vesmíru. Po registraci dostanete v elektronické podobě hezký certifikát, který můžete i někomu darovat (zaregistrovat jeho jméno). Tyto vzkazy se do rukou mimozemšťanů dostanou jen stěží, neboť většina ze sond neopustí gravitační náruč Slunce a zůstane v našem planetárním systému. Tisíce jmen ze Země už putovaly na Mars, Měsíc, ke kometě Tempel 1 a DVD má na palubě i dalekohled Kepler, jenž hledá planety u cizích hvězd.

 

V polovině ledna oslavila NASA čtvrté výročí od startu sondy New Horizons, která směřuje k trpasličí planetě Pluto.
V polovině ledna oslavila NASA čtvrté výročí od startu sondy New Horizons, která směřuje k trpasličí planetě Pluto.

 

Jedinou výjimkou je sonda New Horizons, jenž směřuje k trpasličí planetě Pluto. Ke svému cíli má dorazit v létě roku 2015. O pět let později je naplánován průlet okolo dalšího většího tělesa za dráhou Neptunu. Poté už sonda s 430 000 jmény na palubě zamíří ven ze Sluneční soustavy.

 

Poslat své jméno do vesmíru umožňují v poslední době i další kosmické agentury. Nedávno jste se mohli zúčastnit akce v rámci japonské mise k Venuši. V tuto chvíli nemáme informace o žádné probíhající kampani.

 

První část článku

 

Zdroje:

 

 

 

Reklama