Úplné zatmění Měsíce na silvestra neuvidíme, kotouč bude zakryt jen z 8%.
Úplné zatmění Měsíce na silvestra neuvidíme, kotouč bude zakryt jen z 8%.

Uff…dnešní popularizace astronomie mě stála přesně 98 Kč. Jak jsem k této sumě došel si povíme až později. Některé zpravodajské servery a možná i noviny (ty jsem neměl sílu otevřít) dnes přinesly zprávu, že na silvestra uvidíme zatmění Měsíce a co je naprosto neuvěřitelné, náš kosmický souputník bude mít modrou barvu!!

 


Vezměme to ale pěkně popořádku. Dnešní moje finanční bilance za popularizaci astronomie je – 98 Kč. Jak jsem k této sumě dospěl? Jednoduše…„pracovní“ spotřebou tequily jsem vydělil 700 ml a vynásobil cenou láhve. Po nutném posílení a shlédnutí mimochodem výborného filmu s Denzelem Washingtonem jsem se uklidnil dostatečně na to, abych sepsal tuhle dnešní slátaninu.

 

Zatmění Měsíce, které nastane na silvestra sice není můj obor a na exoplanety.cz tento článek fakticky nepatří, avšak dnešní články na zpravodajských webech mě přiměly konat. Kde a co přesně vyšlo vám neřeknu, nechci pomoci s ještě větší propagací naprostých nesmyslů. Kdo má chuť a pevné nervy si jistě vše dohledá…

 

Zlatí čeští novináři si vymysleli, že na silvestra nastane zatmění a kromě toho tzv. modrý Měsíc, což znamená že letos byl úplněk třináctkrát. A jako třešinku na dortu bude mít měsíc na obloze díky zatmění opravdu namodralou barvu. Na tento úkaz se už (dle komentářů) lidé těší.

 

Jak se říká, na každém šprochu pravdy trochu. I v tomto případě je základ pravdivý, ale…ehm, vezměme to postupně.

 

Zatmění Měsíce

 

Na silvestra opravdu nastane částečné zatmění Měsíce a to přibližně od 19:53 do 20:53 našeho času. Žádná extra podívána se však na obloze konat nebude. Zemský stín nakousne našeho kosmického souputníka jen z 8%. Před a po fázi částečného zatmění nastane ještě polostínové zatmění, které však není pouhým okem vidět vůbec. Pokud budete mít jasno, zakloňte hlavu k nebi kolem 20:23, kdy bude maximální fáze.

 

Je pravdou, že během zatmění má Měsíc jinou barvu. Tento jev je však patrný především během úplného zatmění nebo minimálně v době, kdy je větší část lunárního kotouče v zemském stínu. Měsíc totiž v té době osvětluje sluneční světlo, které se láme o zemskou atmosféru. Modrá a fialová složka světla se lámou nejvíce, zatímco červená složka projde atmosféru téměř nepoznamenaná. Proto má Měsíc načervenalé zbarvení, které ale není konstantní a mění se v závislosti na obsahu aerosolů v zemské atmosféře. Na silvestra si však načervenalou barvu užijeme stěží a modrou barvu Měsíc neměl nikdy. Snad jedině po silvestrovské konzumaci většího množství nekvalitního alkoholu můžete vidět měsíc nejen v modré, ale dost možná i zelené a růžové barvě…ale to už není astronomický jev.

 

Modrý Měsíc

 

Na silvestra však přesto nastane tzv. modrý Měsíc (anglicky blue moon). Jedná se o situaci, kdy během jednoho kalendářního měsíce nastane druhý úplněk. Tato situace nastala právě v prosinci, neboť úplněk byl 2. prosince a ten další bude 31. prosince. Fakt, že na stejný den připadá zatmění Měsíce, není náhodný. Zatmění Měsíce může nastat pouze v případě, že je Měsíc v úplňku. Samozřejmě, že ne při každém úplňku nastane zatmění.

 

Samotný modrý Měsíc není jev zase tak vzácný. Pokud vás zajímají podrobnosti, najděte si na google další informace nebo fáze Měsíce pro roky následující a na základě výše napsaného si můžete sami dohledat další modrý Měsíc.

 

Modrý Měsíc tedy nemá nic společného s 13 úplňky za rok, ale se dvěma za jeden kalendářní měsíc. Samotný termín „modrý Měsíc“ pak nemá vůbec nic společného se zbarvením lunárního kotouče. Jak tento termín v angličtině vznikl se přesně neví a z různých zdrojů lze dohledat odlišná vysvětlení. Obvykle se však chápe spojení „blue moon“ asi podobně, jako v češtině spojení „jednou za uherský rok“.

 

Pokud novináři uvádějí mylné informace u takovýchto témat, kde jsme schopni si fakta ověřit, jak jim pak můžeme věřit zprávy z politiky, ekonomiky apod.?

 

Na druhou stranu je to z velké části i vina astronomů a popularizátorů astronomie, kteří nechtějí a neumí dostatečným, efektivním a kvalitním způsobem spolupracovat s novináři. Samozřejmě jsem připraven na výmluvu, že to nejde, že novináři nemají zájem…avšak slovo výmluva v této větě bych rád podtrhl. Exoplanety.cz už krátce po svém založení spolupracovaly se třemi zpravodajskými weby a budeme tak činit i nadále…

 

Hezkého silvestra a jasnou oblohu!

 

Podrobnosti o zatmění Měsíce na webu České astronomické společnosti.

 

 

Reklama