Odraz slunce na hladině jezera na Saturnově měsíci Titan
Odraz slunce na hladině jezera na Saturnově měsíci Titan

Už jsme si zvykli na fascinující snímky, kterými nás pravidelně zásobuje kosmická sonda Cassini. Vyslanec lidstva už více než 5 let neúnavně zkoumá Saturn a jeho početnou rodinu měsíců. Astronomové z JPL zveřejnili na kongresu Americké geofyzikální společnosti poměrně netradiční fotografii.

 

Kosmická sonda Cassini čas od času přelétá nad měsícem Titan a přinášíme nám cenné a fascinující informace o tomto světě, který je v mnoha ohledech Zemi nejpodobnějším známým tělesem ve vesmíru. Na povrchu Titanu se nachází jezera a moře, ve kterých se ovšem nenajdeme tekutou voda ale metan.

 

Vědci se v posledních letech snažili zachytit netradiční vesmírné divadlo – odraz slunce na hladině jezera na Titanu. Nejvíce jezer se nachází na severní polokouli, která byla do nedávna zahalena do tmy. Dne 8. Července 2009 se ale spektrometru pro infračervenou a viditelnou část spektra, který je na palubě sondy Cassini, podařilo netradiční výjev zachytit.

 

Sluneční světlo se odráží o hladinu jezera s názvem Kraken Mare, jehož rozloha se odhaduje na 400 000 kilometrů čtverečních, což přibližně odpovídá velikosti Kaspického moře nebo pětinásobku rozlohy České republiky. Jezero najdeme na 71° severní šířky a 337 ° západní délky.

 

= = >Titan na exoplanety.cz

Zdroj: universetoday.com

 

Reklama