vatikan

Na 30 astronomů, geologů, astrobiologů a náboženských představitelů se sjelo do Vatikánu, aby zde od 6. do 11. listopadu debatovali o životě ve vesmíru. Místo setkání není zase tak překvapivé, jak by se mohlo na první pohled zdát. Současný ředitel Vatikánské observatoře – jezuita José Gabriel Funes už před časem dal najevo, že existence mimozemských civilizací není v rozporu s učením římskokatolické církve.

 


Konference byla rozdělena do 8 částí, které obsáhly všechny palčivé otázky současné atrobiologie od života na Zemi, přes podmínky k životu ve vesmíru až po exoplanety.

 

Akce se zúčastnili mimo jiné fyzik Paul Davies a Jill C. Tarter, který je ředitelem vědeckého centra SETI.

 

Odvážný byl ve svých úvahách Chris Impey z Arizonské univerzity, jenž se domnívá, že nějaké formy života ve vesmíru budou objeveny v nejbližších letech. Jeho kolegyně Athena Coustenis z Paris-Meudon Observatory se ukázala jako zastánkyně „nového proudu“ v současné astrobiologii, když prohlásila, že mimozemský život může být prokázat už velmi brzy a to v rámci Sluneční soustavy.

 

Astrobiologický seminář byl i jedním z témat našeho nedávného rozhovoru s českým jezuitou Pavlem Gáborem, který je zaměstnancem Vatikánské observatoře a při svém doktorském studiu v Paříži se zabýval exoplanetami. Ve výzkum planet mimo Sluneční soustavu by rád pokračoval i v Arizoně, kde má Vatikánská observatoř svůj největší dalekohled.

 

Doporučujeme: Rozhovor: Pavel Gábor – Vatikánská observatoř

 

 

Zdroje:

 

 

 

 

 

 

Reklama