Kosmický dalekohled Kepler, autor: NASA
Družice Kepler, autor: NASA

Nečekané pokračování má nedávná zpráva, podle které má kosmický dalekohled Kepler technické problémy (viz náš včerejší článek). Podle všeho se jednalo o mylné informace časopisu Nature a Kepler je na tom relativně dobře.

 

Jako první informoval o problémem kosmického dalekohledu na svých stránkách časopis Nature – viz originální článek. Vzhledem k tomu, že Nature je jedním z nejprestižnějších vědeckých časopisů, vypadala zpráva věrohodně. Kromě toho byly v článku požity citace člověka více než povolaného – Williama Boruckiho, šéfa vědeckého týmu dalekohledu Kepler. Zprávu proto rychle převzala média i astronomické weby.

 

Jak se však zdá, i mistr tesař se někdy utne. NASA doposud „humbuk“ okolo jednoho ze svých klíčových zařízení ve vesmíru vůbec oficiálně nekomentovala. Na samotných stránkách dalekohledu je poslední zprávou tradiční „info manažerů“ ze 14. října. Sice se objevily spekulace o jakési tiskové konferenci, na webu ale kde nic, tu nic…

 

Verze číslo 1 – Nature

 

Dnes se už na webu Nature objevila „korekce“ původní zprávy, ve které se dočtete, že Kepler sice opravdu nebude schopen detekovat exoplanety o velikosti Země, obíhající v obyvatelné zóně, do roku 2011, avšak bude schopen nalézt stejně velké exoplanety, obíhající blízko svých hvězd.

 


Verze číslo 2 – zbytek světa

 

Abychom však neměli situaci příliš ulehčenou, pak vězte, že z jiných věrohodných zdrojů přicházejí poněkud odlišné informace. Například podle www.centauri-dreams.org řekl William Borucki, že Kepler je ve skutečnosti téměř zcela v pořádku. První objevy budou podle něj oznámeny už začátkem příštího roku (bude se však jednat o exoplanety, obíhající blízko svých hvězd). Problém se šumem se prý objevil jen u 3 z 84 kanálů. Data z těchto kanálů budou oddělena od těch s nízkým šumem a upravena.

 

Kepler disponuje 42 CCD moduly a každý z nich má 2 kanály. Jednotlivé CCD moduly sledují určitou část ze 100 000 vybraných hvězd. Pozorování 3 ze 42 modulů je narušeno vysokým šumem. Hlavním úkolem dalekohledu je nalézt exoplanety o velikosti Země, jenž obíhají okolo svých sluncí v obyvatelné zóně a mohou tedy mít na svém povrchu podmínky vhodné k životu. Smůlu budeme mít pouze v případě, že mateřskou hvězdu takové exoplanety sleduje některý ze tří problematických CCD modulů. Pokud naopak hvězdu sleduje CCD modul s nízkým šumem, můžeme ji objevit přesně dle plánu. Objev prvních takových exoplanet by mohl být oznámen na přelomu let 2010 a 2011.

 


Aktuálně z astronomie a kosmonautiky: http://twitter.com/exoplanetycz


 

Podle předpokladů NASA by Kepler měl objevit až 50 takových exoplanet. Čistě statisticky tak na problematické moduly připadá asi 3-5 exoplanet a zbytek na ty, které jsou v pořádku. Ani data z problematických modulů nejsou ztracena. Bude však nutné vyvinout a dostatečně otestovat software na úpravu poškozených dat. Ten má být hotov v roce 2011. Objev exoplanet pokaženými kanály by mohl být oznámen s několikaměsíčním zpožděním, oproti datům z modulů s nízkým šumem.

 

Kde je však pravda se asi oficiálně dozvíme až v následujících dnech.

 

 

Reklama