Allen Telescope Array. Autor: Institut SETI
Allen Telescope Array. Autor: Institut SETI
Soustava radioteleskopů ATA (Allen Telescope Array), na jejímž provozu se podílí Institut SETI přináší první data. Pro fanoušky mimozemských civilizací ale máme špatnou zprávu, signál zelených pidimužíků se prozatím zachytit nepodařilo.

 

Allen Telescope Array je společným projektem Kalifornské univerzity a Institutu SETI. Unikátní systém 350 radioteleskopů o průměru 6 metrů vyrůstá v severní Kalifornii a první signály z vesmíru začal přijímat v říjnu 2007.

 

Náklady na stavbu radioteleskopů se odhadují na více než 40 milionů dolarů. Část finančních prostředků daroval spoluzakladatel Microsoftu Paul G. Allen. Jeho příspěvek byl patrně více než symbolický, neboť soustava radioteleskopu dostala jeho jméno.

 

V současné době je v provozu 42 radioteleskopů, které již poskytují první vědecká data. Kromě bezvýznamného hledání mimozemského signálu se ATA zaměřuje na výzkum vzniku hvězd. Astronomové už dlouho řeší zapeklitou záhadu. V mračnech se nachází méně molekul plynu, než je ke vzniku hvězd potřeba. Příčinu se v současné době snaží rozlousknout ATA.

 

 

Projekt se potýká s menšími finančními problémy. Provozovatelé hledají peníze na dostavbu zbývajících radioteleskopů, z nichž každý stojí 150 až 250 tisíc dolarů. Vědecký přínos ATA by mohl být argumentem při žádostech o finanční injekce. Především v době hospodářské krize by se prostředky na pouhé hledání mimozemšťanů hledaly asi dost těžko.

 

Lidé z projektu ATA hodlají zapojit do výzkumu i širokou veřejnost a to nejen prostřednictvím distribuovaných výpočtů, kdy poskytujete část paměti svého počítače výpočtům SETI, ale přímo. Dobrovolníci by ve volném čase prohledávali signál z radioteleskopů a v případě „zajímavého objevu“ informovali personál ATA, který by se na zdroj signálu zaměřil. Pro propagaci astrobiologie a astronomie by takové přímé zapojení bylo fantastické!

 

Zdroj: newscientist.com

 

 

Reklama