Titan
Titan
Druhým týdnem pokračuje v brazilském Rio de Janeiro nejvýznamnější astronomická akce letošního roku: Valné shromáždění Mezinárodní astronomické unie (GA IAU). Více než 2000 astronomů se jednou za tři roky sjede na jedno místo světa, aby společně debatovali o aktuálních objevech v oboru. Předešlé Valné shromáždění IAU proběhlo v roce 2006 v Praze a bylo na něm rozhodnuto o vyloučení Pluta se seznamu planet.

 

 


Aktuální informace z astronomie a kosmonautiky v reálném čase: http://twitter.com/exoplanetycz


 

 

Letošní brazilské Valné shromáždění je okořeněné probíhajícím Mezinárodním rokem astronomie. Připomínáme si 400 let od chvíle, kdy Galileo Galilei jako první pozoroval oblohu dalekohledem. Sjezd IAU je nejvýznamnější akcí, na které se oznamuje řada klíčových objevů a rozhoduje se o těch nejpalčivějších otázkách současné astronomie. Trochu mě překvapilo, že se o akci ani náznakem nezmínil žádný z českých astronomických webů?!

 

Jedním z velkých témat, o kterých se minulý týden na GA IAU mluvilo, byl Saturnův měsíc Titan. Ten se mimochodem dostává do astrobiologických análů stále častěji a ohrožuje tak na prvenství celebritu posledních let – Mars.

 

Rosaly Lopes z JPL připomněl, že Titan se v mnohém velmi podobá Zemi. Existují sice velké rozdíly v teplotě a dalších životních podmínkách, přesto má ale k povrchu Titanu ze všech těles Sluneční soustavy nejblíže naše rodná planeta. Kosmická sonda Cassini odhalila, že povrch měsíce je geologicky velmi mladý, najdeme na něm krátery, hory a dokonce jezera. V nich ovšem není voda ale metan. Tohle všechno už ale víme, mnohokrát jsme o tom psali i našem webu.

 

Na GA IAU byly zveřejněny nové zajímavé informace o vulkanismu na Titanu. Na povrch měsíce nesálá magma ale směs vodního ledu a amoniaku (čpavku). Důkazy přináší přístroj VIMS (Visual and Infrared Mapping Spectrometer) na palubě sondy Cassini, jenž zkoumá Saturn a jeho početnou rodinu měsíců.

 

Sonda Cassini sice už dříve pozorovala povrchové oblasti s výskytem amoniaku, avšak nyní byly zveřejněny snímky s 10x větším rozlišením, které posouvají celý výzkum kupředu.

 

Titan se podle mnoha vědců velmi podobá Zemi v době, kdy na jejím povrchu začal vznikat život. Saturnův měsíc Titan může být pro astrobiology nepostradatelnou laboratoří.

 

Zdroj: IAU

 

Reklama