Světelná křivka exoplanety HAT-P-7 b
Světelná křivka exoplanety HAT-P-7 b
V pátek projela po namydlené cestě okurkové sezóny zpráva o prvních „výsledcích“ kosmického dalekohledu Kepler, které byly o den dříve oznámeny na tiskové konferenci. Některá média interpretovala současnou zprávu jako zásadní a důležité výsledky Keplera, někteří dokonce informovali o objevu první exoplanety dalekohledem! Naletěly i serioznější média a astronomické weby a zprávě přisoudily mnohem větší důležitost, než si ve skutečnosti zaslouží.

 

Na tiskové konferenci byly zveřejněny výsledky pozorování exoplanety HAT-P-7 b, která byla objevena v březnu 2008 projektem HATNet, se kterým mají mimochodem co dočinění maďarští astronomové.

 

Exoplaneta se stala ideálním cílem pozorování při desetidenních testech, jenž předcházely zahájení ostrého pozorování v polovině května. Astronomové si mohli vyzkoušet, že přístroje dalekohledu pracují správně. Exoplaneta HAT-P-7 b má hmotnost asi dva Jupitery a obíhá okolo své mateřské hvězdy s periodou 2,2 dne.

 

Pěkný graf znázorňující závislost hmotnosti (v násobcích Země) na vzdálenosti (v AU) dosud objevených exoplanet. V grafu jsou zaneseny také planety Sluneční soustavy, HAT-P-7 a zóna života pro hvězdy o velikosti Slunce.

 

 

Na základě pozorování Keplera byla sestavena velmi podrobná světelná křivka přechodu exoplanety před diskem mateřské hvězdy. Pozorování potvrdila teoretické modely, podle kterých teplota atmosféry dosahuje na denní straně 2376 °C. Jak je u horkých Jupiterů obvyklé, planeta má vázanou rotaci, takže je k hvězdě nakloněna stále stejnou stranou.

 

Cílem dalekohledu Kepler je nalézt planety o velikosti Země, které obíhají v zóně života. Na to si však musíme počkat ještě asi 3 roky.

 

Exoplaneta HAT-P-7 v katalogu exoplanet.

 

Zdroj: NASA

 

Reklama