Kresba: skleník na Měsíci. Autor: Paragon Space Development Corporation
Kresba: skleník na Měsíci. Autor: Paragon Space Development Corporation
Až se vydá jednou v budoucnu člověk k Marsu, budou součásti kosmického plavidla i základny na rudé planetě skleníky. V nich si budou astronauti pěstovat rostliny, které jim poskytnou nejen potravu ale rovněž kyslík. Skleníky na povrchu Marsu jsou ale zatím jen hudbou budoucnosti. Už brzy bychom se však mohli podobných skleníků dočkat na Měsíci.

 


Podle firmy Paragon Space Development Corporation by se malý skleník mohl na povrchu Měsíce objevit už do roku 2014, což ale termín více než ambiciózní. Experimenty s rostlinami se prováděly na ruské orbitální stanici MIR a pokračuje se v nich i na Mezinárodní kosmické stanici. Paragon Space Development Corporation se zaměřuje na biologii ve vesmíru a v současné době například spolupracuje s NASA na vývoji systému pro podporu života pro kosmické lodě Orion a Altair, které by měly koncem příštího desetiletí dostat člověka opět k Měsíci.

 

Už v 90. letech běžel projekt Biosphere 2 v rámci kterého vyrostla na ploše více než 3 akrů v arizonské poušti plně izolovaná biologická laboratoř. Do dnešních dní ale byly rostliny pěstovány pouze v pozemské gravitaci a v nulové gravitaci na oběžné dráze kolem Země. Jak se ale budou chovat rostliny v šestinové gravitaci na Měsíci není úplně zřejmé.

 

Paragon Space Development Corporation spolupracuje na projektu Odyssey Moon, který je realizován v rámci soutěže Google Lunar X-PRIZE. Výhru ve výši 30 milionů dolarů získá soukromá společnost, která dopraví na povrch Měsíce přistávací modul s pojízdným robotem. Lunární vozítko pak musí splnit několik cílů – například urazit po povrchu alespoň 500 metrů, poslat na Zemi fotografie, video a data.

 

První skleníky na Měsíci budou malé a budou sloužit k experimentům. Cílem bude studovat vliv menší gravitace na růst rostlin a výběr takových rostlin, kterým se na Měsíci bude nejvíce dařit. Později byla ale skleníky mohly být levným zdrojem potravy a kyslíku pro stálé posádky na povrchu našeho nejbližšího kosmického souseda.

 

Zdroj:

 

Reklama