Zrcadlo dalekohledu Isaaca Newtona. Autor: Tim van Werkhoven, CC BY-SA 3.0, Wikipedia
Zrcadlo dalekohledu Isaaca Newtona. Autor: Tim van Werkhoven, CC BY-SA 3.0, Wikipedia

Astronomové připravují dalšího bratra legendárního spektrografu HARPS. Vyroste na Kanárských ostrovech.

Co je Kepler mezi lovci tranzitů, to je HARPS mezi lovci radiálních křivek. Spektrograf HARPS na 3,6 m dalekohledu v Chile se stal skutečnou legendou. Stojí za ním desítky (větší desítky) objevů exoplanet. Před časem dostal brášku. HARPS-N se nachází na Kanárských ostrovech na Národním dalekohledu Galileo. Jedním z jeho hlavních úkolů je průzkum kandidátů, které objevil Kepler.

Nyní vědci připravují další HARPS. Spektrograf HARPS3 bude využíván primárně pro projekt Terra Hunting Experiment, jehož cílem je odhalení planet podobných Zemi. Amplituda změny radiálních rychlostí je závislá na hmotnosti hvězdy, planety, vzdálenosti planety. Pokud chceme najít „druhé Země“ u hvězd podobných Slunci, musíme jít až na 9 cm/s. HARPS3 bude schopen se na tuto úroveň dostat.

Jeho koncepce vychází z HARPS a HARPS-N, ale bude samozřejmě zase o něco lepší. Pracovat má s vlnovou délkou 380 až 690 nm a rozlišením R = 115 000. Rozlišení vypočítáte snadno. Stačí vzít vlnovou délku, se kterou přístroj pracuje (tedy oněch 380 až 690 nm) a podělit ji nejmenším rozdílem vlnových délek, který je možné rozlišit.

Při měření radiálních rychlostí je ale také důležitý počet měření. Když astronomové před pár lety oznámili objev exoplanety u Alfa Centauri B (později bohužel zpochybněný), dostali se na 0,5 m/s. Od února 2008 do léta 2011 získali 459 pozorování. Kdyby okolo hvězdy obíhala hmotnější planeta, způsobující změnu radiálních rychlostí kolem 1 m/s, stačila by stovka pozorování.

V rámci Terra Hunting Experiment se bude makat opravdu hodně. Nejnadějnější cíle budou pozorovány každou dostupnou noc, pokud dovolí počasí a hvězda bude pozorovatelná. Celkem má program trvat deset let.

Pro spektrograf samozřejmě potřebujete dalekohled. HARPS3 bude instalován na modernizovanou a robotizovanou verzi dalekohledu Isaaca Newtona. Na Kanárských ostrovech (La Palma) pracuje dalekohled od poloviny 80. let. Jeho průměr je 2,5 m.

Pokud půjde vše dobře, mohl by HARPS3 spatřit první světlo na konci roku 2018.

Špičkového spektrografu se ale dočkáme dříve. Na VLT v Chile se dokončuje ESPRESSO. Spektrograf bude schopen pracovat ve dvou režimech. V prvním případě s velmi vysokou přesností a jedním ze čtyř dalekohledů VLT. V jeho silách budou planety podobné Zemi. Druhý režim počítá se současným zapojením všech čtyř dalekohledů VLT. Přesnost bude menší (na objevení planet podobných spíše Neptunu) ale bude možné pozorovat i méně jasné hvězdy.

Zdroj: HARPS3 for a Roboticized Isaac Newton Telescope

Reklama