Credit: R. Hurt/California Institute of Technology
Credit: R. Hurt/California Institute of Technology

Podle astronomů sílí šance, že daleko za Sluncem obíhá ještě jedna planeta, která je mnohem větší než Země.

Chci uvěřit… no dobrá, když už se nám blíží premiéra nových dílů Akta X, tak jsem si to nemohl odpustit. Jenomže ještě mnohem lepší než uvěřit, je vědět.

A někteří astronomové si myslí, že ví. Podle další studie existuje daleko, daleko a ještě jednou daleko za dráhou Pluta (omlouvám se, ale pro většinu laiků je Pluto nejvzdálenější objekt ve Sluneční soustavě, o kterém někdy slyšeli) další – devátá planeta.

Ta má mít hmotnost nejméně 10 Zemí a obíhat ve vzdálenosti nejméně 200 AU daleko s periodou 10 až 20 tisíc let. Pro srovnání: Pluto obíhá ve vzdálenosti 29 až 49 AU s periodou necelých 250 let.

Případnou devátou planetu nevidíme, dokonce ani v datech z infračervené přehlídky WISE po ní není ani památky, ale již delší dobu se debatuje o nepřímých důkazech. Těmi jsou oběžné dráhy některých těles za dráhou Neptunu jako 2012 VP 113 nebo Sedna, které jsou poněkud jiné, než by měly být. Podrobněji jsme to už popsali v článku Je daleko za Plutem obří planeta nebo je Slunce adoptivní matkou?

Pod novou studií je podepsán také Mike Brown, což je ten, který „zabil Pluto“, neboť objevil za dráhou Neptunu Eris, což přispělo k vyloučení Pluta ze seznamu Planet.

Podle autorů existuje jen velmi malá šance (0,007 %), že jsou dráhové elementy objevených těles dílem náhody.

Nejedná se tedy o objev další planety, jak prezentují některá média. Je to spíše jen nový střípek do probíhající diskuse o končinách Sluneční soustavy.

Na Nature.com se k tématu vyjádřil také český astronom David Nesvorný, který působí v USA. Podle něj je potřeba se vrátit k dalekohledům a najít další tělesa jako je Sedna a 2012 VP 113.

Mike Brown upozornil na Twitteru na spuštění webu, kde by měly být v budoucnu i nové informace: http://www.findplanetnine.com/

Reklama