Credit: ESA - CC BY-SA IGO 3.0
Credit: ESA - CC BY-SA IGO 3.0

Na Zemi dopadne v polovině listopadu objekt umělého původu. Muži v černém ale mohu zůstat v klidu, jedná se o objekt vyrobený člověkem.

Už 8. února a pak znovu 29. listopadu 2013 objevil projekt Catalina Sky Survey záhadný objekt, který se pohybuje okolo Země po velmi ale opravdu velmi protáhlé dráze. Objekt se nám několikrát ztratil, aby ho astronomové opět našli letos v říjnu.

Lovci blízkozemních asteroidů nakonec zjistili, že tento objekt zřejmě nepatří do jejich branže. Hustota tělesa, které dostalo trochu vtipné označení WT1190F (viz anglická zkratka WTF), je podle odhadů méně než 100 kg/m3. To se poněkud vymyká všem malým objektům Sluneční soustavy, ale naznačuje to, že objekt je dutý. Za umělým původem nehledejme nějakou mimozemskou kapsli. Jedná se o kosmický odpad.

V tomto případě ale o netypický kosmický opad a to nejen kvůli své dráze ale také tomu, že už dlouho v předstihu víme, kdy a kam dopadne. Astronomové si tak mohou nacvičit a namodelovat situaci, kdyby k nám letělo něco poněkud většího – velikost WT1190F se odhaduje na jeden až dva metry.

O co přesně jde? To nevíme, ale dráha naznačuje, že nás trochu postraší vyhaslý poslední stupeň rakety nebo něčeho podobného z dob velké lunární horečky, kdy se zejména v 60. letech létalo k Měsíci jak na běžícím páse.

Objekt WT1190F se pohybuje po protáhlé dráze (excentricita 0,93) s periodou 22,6 dní a to ve vzdálenosti 21 200 až 655 000 km od Země. Nejdál se tak dostává do vzdálenosti až 1,7x dál než Měsíc.

Konečná čeká na objekt WT1190F dne 13. listopadu v 7:20 našeho času, kdy shoří v atmosféře nad Indickým oceánem. Případné zbytky pak dopadnou asi 65 až 100 km jižně od pobřeží Srí Lanky.

Zdroje:

Reklama