V neděli večer si přečtete, že kolem Země právě prolétl asteroid i průměru dvacet metrů, ráno se vzbudíte a dočtete se o pádu meteoritu v Nikaragui. Dát to dohromady je nasnadě, že?

Vezměte desetimetrový balvan a upusťte ho na zem. Co se stane? Možná trochu rána, jinak nic. Samozřejmě není dobré pod ním stát, že…

Pokud ale tentýž balvan přiletí z vesmíru, máte zaděláno na velký průser. Proč? V čem je rozdíl? Zejména v tom, že kosmická tělesa se pohybují velmi rychle. Malé objekty shoří v atmosféře, ty větší…

Novináři i některé údajně seriózní weby papouškují jako jeden muž, že dopad meteoritu ve Střední Americe nějak souvisí s průletem asteroidu 2014 RC.

Za prvé, nevíme jistě, že v Nikaragui opravdu dopadl meteorit (průlet meteoru zřejmě nikdo neviděl). Za druhé, neexistují žádné důkazy nebo důvody se domnívat, že tyto dvě události spolu souvisejí. Představa, že asteroid letí kolem Země a odlomí se od něj kus, je špatná. Samozřejmě existují binární planetky, ale to nebude tento případ.

2014 RC se k Zemi přiblížil nejvíce včera (v neděli) kolem 20:30 našeho času. Byl vzdálen jen 40 000 km od Nového Zélandu. Podle místních médií došlo k dopadu meteoritu v sobotu asi ve 23. hodin místního času. Nevím, zda tam platí letní čas a je to jedno, dopadl by někdy kolem 6., 7. hodiny ranní našeho času. Obě události tak dělilo více než 12 hodin. Asteroid 2014 RC přitom minul Zemi rychlostí 10 km/s, takže za 12 hodin urazil 430 000 km! To je docela dobré alibi.

Na druhou stranu, když v roce 2013 dopadl meteorit na Rusko, kolem Země také prolétal asteroid. Zajímavá paralela. Později se ukázalo, že asteroid 2012 DA14 (367943 Duende) s dopadem meteoritu v Rusku nikterak nesouvisel.

Reklama