Včera musel být v Paříži nějaký špatný vzduch. Nejdříve přišla s hovadinou Mezinárodní automobilová federace…no to je jedno.


Mezinárodní astronomická unie ještě před nějakým časem vystupovala proti nejrůznějším kampaním, které měly (i za peníze) vést k pojmenování exoplanet. Nakonec ale otočila a podobné kampaně začala za jistých podmínek schvalovat.

Nyní IAU ještě přitvrdila a sama se do podobné kampaně pustila. Tedy ne úplně sama, ale ve spolupráci se Zoouniverse, což je docela slavný projekt, pomoci kterého můžete i vy snadno a rychle prostřednictvím svého počítače pomoci astronomům. Jedním z projektů je Planet Hunters, díky němuž lidé prohledávají světelné křivky z Keplera. Klikači už našli řadu kandidátů i potvrzených exoplanet.

Ale zpět ke kampani. IAU vytvořila zatím utajený seznam dostatečně potvrzených exoplanet. Celkem jich je 305 a jedná se pouze o ty, které byly objeveny do konce roku 2008. Proč? No, to je dobrá otázka. Já sám bych také zvolil jisté datum tak, aby na něm nebyly zcela čerstvé úlovky. Trochu mám ale pocit, jako kdyby chtěli vyřadit všechny úlovky od Keplera. Nechci nikoho podezřívat, ale vyřadit právě Keplerovy objevy je krok špatným směrem. Mnoho jeho objevů je díky kombinaci tranzitní metody a měření radiálních rychlostí na velmi vysoké úrovni spolehlivosti, pokud to můžeme říci takto neobratně.

Dám ruku do ohně, že ze své databáze kluci z IAU odmazali Gliese 581 d, která do jejich výběru klidně spadnout mohla. Před pár dny ale byla její existence silně zpochybněna. Tím chci říci, že omezení rokem 2008 nic neřeší.

Pojmenovávat se nebudou jednotlivé exoplanety ale celé systémy.

V záři bude spuštěna registrace nejrůznějších organizací, spolků apod. Ty vyberou 30-40 systémů, které název dostanou (nebude se tedy pojmenovávat všechny).

Následně budou moci tyto spolky zaslat návrhy jmen (každý po jednom). V další fázi proběhne veřejné hlasování. Výsledky budou oznámeny na kongresu Mezinárodní astronomické unie v srpnu 2015.

Celá estráda bude realizována přes http://nameexoworlds.org/, registrace spolků pak na http://directory.iau.org/

Vybraná jména nebudou oficiální. Nenahradí dnes platné odborné značení exoplanet, takže jejich používání bude dobrovolné.

Klíč k názvům neexistuje. Jsou dostupná jen obecná omezení (krátký, ideálně jednoslovný a dobře vyslovitelný název, žádná komerce,  jména žijících osob apod.)

 

Reklama
ZDROJIAU