Horký Jupiter v představách malíře. Credit: NASA/ESA/G. Bacon (STScI)
Horký Jupiter v představách malíře. Credit: NASA/ESA/G. Bacon (STScI)

Počet exoplanet v katalogu exoplanet.eu koketuje s hranicí 1000 úlovků.

Před pár dny jsme byli kousíček od pokoření hranice 1000 potvrzených exoplanet. Poté došlo zřejmě k promazání některých zpochybněných objevů, a tak současný počet udává 986 planet. To vše samozřejmě v rámci nejslavnějšího katalogu exoplanet.eu.

Jeho autor Jean Schneider z Pařížské observatoře zcela logicky varuje před oslavami objevu tisící exoplanety. Podobné oslavy (a lidé rádi slaví kdejaký kulatý nesmysl) by byly falešné.

Pokud bych chtěl vytvořit katalog potvrzených exoplanet, musel bych si v prvním kroku definovat pravidla, podle nichž budu exoplanety do katalogu zařazovat. S ohledem na neexistenci univerzální definice pojmu planeta bych se musel vypořádat s takovými lahůdkami jako jsou objekty planetární hmotnosti u pulsarů, objekty o hmotnosti kolem 13 Jupiterů apod. Samozřejmě je také nutné definovat, co to je potvrzená exoplaneta. Zda si budeme hrát s nejrůznějšími „sigmami“ a pravděpodobností, budeme chtít odborný článek nebo nám postačí příspěvek z vědecké konference apod.

Výsledek by byl ovšem takový, že můj katalog by udával absolutně jiný počet potvrzených exoplanet. Patrně bych se pohyboval okolo čísla 950.

Případné oslavy tisící exoplanety by mohly mít i komické důsledky. Nelze totiž vyloučit, že po pokoření oné magické hranice bude některá z exoplanet vyhozena z katalogu a my se tak vrátíme zase pod číslo 1000.

Jen tak mimochodem, plných 39 objektů má hmotnost více než 13 Jupiterů, u mnoha dalších existuje jen hrubý odhad hmotnosti.

Dobré PR nebo katastrofa?

Od pátku ovšem běží po emailech zajímavá konference, do které se zapojují také největší špičky v oboru a to včetně objevitelů prvních exoplanet. Zatím to alespoň na základě této výměny názorů vypadá, že zdvižený ukazováček má pouze Jean Schneider. Ostatní astronomové doporučují vydání tiskové zprávy při příležitosti objevu nebo blížícím se objevu tisící exoplanety. Cílem je naladit se na pozitivní nótu a ukázat veřejnosti, kam až obor pokročil a nikoliv jen negovat zprávy o jakémsi kulatém objevu. Není ale úplně jasné, kdo by měl zprávu vydat, zda Mezinárodní astronomická unie nebo někdo jiný.

Geoffrey Marcy při té příležitosti také připomenul, že kromě tisící exoplanety visí ve vzduchu i 4000 kandidátů od Keplera.

Přes nesporné výhody oslavné kampaně je zde jeden podstatný problém. Pokud by velká část kampaně měla být v pozitivním duchu a poněkud zapřít fakt, že žádných 1000 exoplanet objeveno nebylo, pak se nabízí otázka, jak odpálkujeme dotazy na to, která že to exoplaneta je vlastně ta jubilejní. Někteří hodlají kampaň pojmout jako oslavu exoplanet a zmínit třeba TOP10 nejzajímavějších nebo nejdůležitějších objevů.

Ať už to dopadne jakkoliv, není důvod propadat panice. Důležité je, že nové objevy přichází dnes a denně a na nějakém čísle nesejde. I když…nám se to kecá, my nejsme závislí na státních penězích a s tím souvisejí propagací své práce.

 

Reklama