Hubblův kosmický dalekohled. Credit: NASA
Hubblův kosmický dalekohled. Credit: NASA

Legenda astronomie zde bude do dubna 2016, pokud…

Bez výraznějšího zájmu prodloužila NASA misi Hubblova kosmického dalekohledu. Legendární astronomický přístroj by měl pracovat nejméně do 30. dubna 2016. Samozřejmě jde pouze o rozpočtovou stránku věci, éru dalekohledu může kdykoliv utnout technická závada. Vzhledem k tomu, že raketoplány už obdivují lidé pouze v muzeích, je další servisní mise vyloučena. Poslední oprava Hubblova dalekohledu proběhla v roce 2009 a měla prodloužit jeho životnost o 5 až 10 let.

Hubblův dalekohled byl vypuštěn na oběžnou dráhu 25. dubna 1990. V té době šlo o revoluci v astronomii, srovnatelnou snad jedině s prvním pozorováním oblohy dalekohledem, které provedl Galileo Galilei. Dnes už kosmická astronomie ve viditelném záření tak „sexy“ není. Jednak díky nástupu pozemních dalekohledů s adaptivní optikou a potom z toho důvodu, že současné žhavé otázky astronomie je nutné nebo vhodné řešit v jiných částech spektra. Nástupce Hubblova dalekohledu proto bude pracovat výhradně v infračervené oblasti spektra.

Roční provoz Hubblova dalekohledu vyjde zhruba na 25 milionů dolarů, denně tedy na 1,3 milionů korun. Pro srovnání: provoz dalekohledu Kepler vyjde na 20 milionů dolarů ročně a provoz všech čtyř dalekohledů VLT Evropské jižní observatoře až na 3,5 milionů za jednu noc (>> přečtěte si rozhovor s českým zaměstnancem ESO).

V případě Keplera ovšem jde o trochu neseriozní srovnání. V balíku pro Hubblův dalekohled je pouze zajištění provozu (komunikace, stahování dat atd.) a vědecká činnost leží na bedrech univerzit. Z rozpočtu Keplera se hradí i náklady na výzkumnou činnost týmu v NASA Ames Research Center.

Snímky z Hubblova dalekohledu + krásná hudba, no nemrkněte na to :) :


 

Reklama