Místa odběrů vzorků pro analýzu. Credit: NASA
Místa odběrů vzorků pro analýzu. Credit: NASA

NASA uveřejnila dlouhou očekávaný objev.

Bublina spaskla. Pár dní se médii šířily zvěsti o historickém objevu na Marsu, které do světa vypustil vědecký šéf mise laboratoře Curiosity John Grotzinger. Problém je, že Grotzinger se nadchne pro ledasco a tak zkušení odborníci byli k historičnosti objevu skeptičtí. Na to, že se máme namlsat raději vánočního cukroví než novinek z Marsu, později upozornila samotná NASA.

Dnes byly na konferenci zveřejněny výsledky z přístroje SAM. Pro jejich pochopení musíme odhodit omáčku tiskové zprávy a vrátit se zpět v čase do roku 2008. Sonda Phoenix, která přistála v oblasti severního pólu rudé planety, objevila trochu překvapivě v marsovské půdě perchlorát. Ten je součástí raketového paliva, takže podezřelým byly motory statické sondy Phoenix. Tato varianta byla ovšem později vyloučena. Perchlorát se  v přírodě vyskytuje v chilské poušti Atacama, kde mimochodem vědci velmi rádi testují nádobíčko pro Mars díky její podobnosti s Marsem.

Přístroj SAM, který analyzuje marsovskou půdu na základě analýzy výparů ze zahřátých vzorků, nyní perchlorát ve vzorcích více méně potvrdil (alespoň první data na něj ukazují). Vzhledem k tomu, že odběr proběhl daleko od místa přistání, nemělo by být na vině raketové palivo. Perchlorát sice není zrovna kamarádem života, ale jeho přítomnost na Marsu nemusí znamenat, že na jeho povrchu život nikdy nebyl.

Organické molekuly, o nichž se hojně spekulovalo, zatím potvrzeny nebyly. Přesněji řečeno jsou náznaky přítomnosti sloučenin, které obsahují uhlík (z metanu), ale není jasné, zda jejich původ je marsovský nebo byly dovezeny ze Země. Je potřeba dalších měření. Za to se podařilo nalézt ve výparech vodu, kyslík, oxid uhličitý a oxid siřičitý. Je vhodné upozornit, že výsledky Curiosity jsou zatím pouze prvotní a na podrobnější závěry si musíme počkat.

Zdroj: Tisková konference NASA

Reklama