Dragon, credit: NASA, SpaceX
Dragon, credit: NASA, SpaceX

Start kosmické lodi Dragon vejde do dějin …

Pokud vše klapne a vyjde i vrtošivé floridské počasí, odstartuje v sobotu v 10:55 našeho času vstříc Mezinárodní kosmické stanici kosmická loď Dragon C2+. Na její palubě nebudou žádní astronauti, přesto se jedná o jednu z největších událostí v dějinách dobývání vesmíru a to hned ze dvou důvodů. Ten první nám už nějaký ten pátek servírují na talíři specializované weby i novináři. Dragon i nosná raketa Falcon-9 patří soukromé firmě SpaceX. Do kosmonautiky se tak zcela nefalšovaně dostává soukromý sektor, kterému do teď patřily pouze družice a menší nosné rakety.

O druhém důvodu se už píše podstatně méně. Komerční Dragon bude bráškou takových exemplářů jako ruský Progress (který létal se zásobami k MIRu, i Saljutům a nyní létá k ISS), evropské ATV či japonské HTV. Všechny tyto lodě vozí k ISS zásoby. Od pohonných hmot přes jídlo, vodu až po náhradní díly a korespondenci pro šestici astronautů. Jsou to ale pouze jednosměrní pošťáci. Jakmile posádka vesmírného komplexu vybalí zásoby, naplní tyto kosmické lodě odpadky. Po odpojení od ISS jsou navedeny do hustých vrstev atmosféry, kde shoří a jejich zbytky dopadnou do oceánu..

Dragon po odletu od ISS také zamíří do hustých vrstev atmosféry. Na rozdíl od svých kolegů je ovšem vybaven tepelným štítem a padáky. Dragon tedy bude schopen dovážet věci také z ISS. K přistání následně dojde na vlnách oceánu, podobně jako přistávaly například lodě z legendárního programu Apollo.

Vzhledem k tomu, že se jedná o první let k ISS, bude před připojením probíhat testování, zkoušky přibližování apod. Ke spojení s vesmírným komplexem dojde až v úterý 22. května. Z bezpečnostních důvodů nepůjde o klasické zakotvení, Dragon se pouze ke stanici přiblíží, následně dojde k jeho zachycení staničním manipulátorem a k připojení k dokovacímu uzlu. Podobně ke stanici přilétá japonská HTV.

Přibližný harmonogram startu:

0:00 – start

03:00 – vypnutí prvního stupně, následné odpojení prvního stupně (+5 sekund) a zážeh druhého stupně

03:52 – odhození aerodynamického krytu

09:14 – vypnutí druhého stupně

09:49 – oddělení od druhého stupně rakety Falcon-9



 

Hlavním úkolem současné mise je test všech systémů. Datum odletu od ISS není přesně známo, let by ovšem měl trvat celkově asi 18 dní. K dopravě zásob na ISS dojde až při další misi, která je naplánována na srpen.

Start bude možné sledovat na všech kanálech NASA TV. Přenos začíná v 9:30, ke startu by mělo dojít v 10:55.

Video ze startu nebo informace o případném odkladu najdete na našem Facebooku.

 

Web SpaceX: http://www.spacex.com

 

 

 

Reklama