Kosmický dalekohled Kepler. Credit: NASA
Kosmický dalekohled Kepler. Credit: NASA

V kalifornském sídle Ames Research Center (viz mapa) dnes začíná pětidenní konference, věnovaná kosmickému dalekohledu Kepler.

Stovky vědců budou do pátku debatovat nejen o výsledcích tohoto lovce exoplanet ale také o jeho budoucnosti. Kromě exoplanet přijde na přetřes i astroseismologie (výzkum nitra hvězd na základě oscilací), exoměsíce apod.

Už v 8. ráno místního času (v 17:00 našeho času) proběhne tisková konference, na které by měly být zveřejněny nové statistické odhady (počty objevených kandidátů Keplerem) ale i konkrétní objevy. Tiskové konference se zúčastní:

  • Pete Worden – ředitel NASA Ames Research Center
  • Bill Borucki – šéf týmu Kepler
  • Natalie Batalha – šéfka vědecké části týmu Kepler
  • Jill Tarter – ředitelka Centra SETI (jedna ze dvou částí Institutu SETI), jehož sídlo se nachází, co by kamenem dohodil od místa konference. Stala se předlohou hlavní postavy z knihy Kontakt a ze stejnojmenného filmu, kde ji hrála Jodie Foster. Je autorkou pojmu hnědý trpaslík.

 

Tisková konference by měla být vysílána živě od 17:00 na tomto webu. Pro přístup k aplikaci zvolte „Vstoupit jako host“ („Enter as a Guest“) a do kolonky Name zadejte své jméno či přezdívku. Prostřednictvím stejné aplikace by měly být vysílány i některé části konference (jako první zahájení konference v 17:30). Vzhledem k časovému posunu vždy nejdříve od 17. hodin našeho času.

 

Doporučené odkazy:

Program konference (pdf, 30 MB)

Stránky konference

 

 

 

Reklama