Exoplaneta Kepler-10 c v představách malíře. Credit: NASA
Exoplaneta Kepler-10 c v představách malíře. Credit: NASA

Tým Keplera se intenzivně připravuje na přelom roku, kdy by měl poslat podklady a žádost o přidělení finančních prostředků na další provoz. Žádost by měla být odeslána v lednu, výsledek budeme znát někdy okolo dubna či května. Provoz Keplera by zatím měl být zajištěn do konce primární části mise – tedy do listopadu 2012. Vědci by si však velmi přáli, aby Kepler pozoroval vybrané hvězdy po dobu dalších několika let. Důležité to bude zejména pro ověření existence menších planet na vzdálenějších dráhách, u kterých je nutné pozorovat více přechodů před mateřskou hvězdou.

 

Roční provoz Keplera stojí asi 20 milionů dolarů, což jsou pro představu asi 3% pořizovací ceny dalekohledu (náklady na stavbu a vynesení do vesmíru). Jedním z argumentů tak mohou být právě současné škrty v rozpočtu NASA. Je přece výhodnější prodloužit životaschopnost existujícího kosmického dalekohledu, než stavět úplně nový.

 

Podle oficiálních statistik zatím Kepler objevil 1235 kandidátů, z nichž 25 bylo potvrzeno. Reálně se však jedná o daleko větší čísla. Několik exoplanet, objevených Keplerem, potvrdily jiné týmy a oněch 1235 kandidátů bylo uloveno během pouhých 4 měsíců pozorování (květen – srpen 2009). Podle neoficiálních informací však Kepler zatím objevil už 3000 kandidátů. Podrobnosti o těchto úlovcích sice nemáme, ale samotné číslo je z věrohodného zdroje – od ředitele Ames Research Center při NASA. Pokud předpokládáme celkovou pravděpodobnost existence kandidátů nad 80%, zvýšil Kepler počet známých exoplanet o cca 2400!

 

Zdroj: space.com

 

 

Reklama