Planetární systém u dvojhvězdy UZ For(ab) v představách malíře. Zdroj: Physorg.com
Planetární systém u dvojhvězdy UZ For(ab) v představách malíře. Zdroj: Physorg.com

Rozmanitost planetárních systémů je zdá se nekonečná. V poslední době si už pomalu začínáme zvykat i na objevy exoplanet u kataklyzmických proměnných hvězd. Na jaře letošního roku jsme psali o pravděpodobném systému u dvojhvězdy HU Aqr v souhvězdí Vodnáře, dnes zde máme objev jako přes kopírák z jižního souhvězdí Pece.

 

UZ For(ab) je jedním z typických polarů – dvojhvězdy, u které byste dovolenou rozhodně trávit nechtěli. Primární složkou je bílý trpaslík o hmotnosti 0,7 Slunce, který obíhá okolo společného těžiště s červeným trpaslíkem o hmotnosti 0,14 Slunce. Z méně hmotné hvězdy přetéká materiál na bílého trpaslíka, kde je rozpálen na miliony Kelvinů. Nevšední páreček zásobuje své okolí poměrně vydatnou sprškou rentgenová záření. Obě hvězdy se z našeho pohledu vzájemně zakrývají, takže můžeme pozorováním změn jasnosti dvojhvězdy velmi dobře určit oběžnou dobu. Z výsledků vyplývá, že obě složky se kolem společného těžiště pohybují s periodou 2,1 hodin.

 

Mezinárodní tým astronomů pozoroval zákryty pomoci dalekohledu SALT v Jižní Africe a jak už to tak v astronomii bývá, sáhl i do archívu pro některá starší pozorování. K dispozici měli vědci poměrně přesná data za posledních 27 let a to nejen z pozemských ale i kosmických dalekohledů a družic (Hubblův dalekohled, Swift, ROSAT aj.).

 

Primární zrcadlo dalekohledu SALT. Zdroj: Wikipedia
Primární zrcadlo dalekohledu SALT. Zdroj: Wikipedia

 

Z nových i archivních dat se podařilo zjistit, že perioda oběhu není konstantní, ale mění se v řádu desítek sekund. Taková odchylka naznačuje existenci dvou exoplanet, které gravitací narušují poklidný oběh svých rodičů.

 

Exoplanety mají mít dle hrubého odhadu hmotnost 7,7 a 6,3 Jupiteru a obíhat ve vzdálenostech 2,8 a 5,9 AU s oběžnými dobami 1900 ± 90 a 5800 ± 1100 dní.

 
UPDATE: Studie z října 2011 existenci planet zpochybňuje.

 
Zdroje:

 

 

Reklama