Významní astronomové z celého světa si novoročních oslav příliš neužijí. Krátce po Novém roce musí balit kufry a odcestovat do amerického hlavního města, kde už v neděli 3. ledna začíná 215. Kongres Americké astronomické společnosti (AAS). Velký prostor bude na kongresu věnován exoplanetám.

 

Kongres Americké astronomické společnosti už pamatuje oznámení nejednoho historického objevu. Výzkum exoplanet pochopitelně není výjimkou a to zejména v posledních letech. V roce 1992 v Atlantě oznámil A. Wolszczan objev dvou těles planetární hmotnosti u pulsaru.

 

V pořadí už 215. kongres AAS proběhne od 3. do 7. ledna 2010 ve Washingtonu. Na pořadu bude na 87 tematických okruhů snad ze všech myslitelných oborů astronomie. Nás budou pochopitelně zajímat především tři z nich:

  • Extrasolar Planets: Detection – exoplanety: detekce
  • Extrasolar Planets: Characterization and Theory: exoplanety: charakteristika a teorie
  • Circumstellar Disks – cirkumstelární disky

 

Kosmický dalekohled Kepler – první výsledky

 

Už v pondělí 4. ledna v 8:30 místního času (ve 14:30 SEČ) vystoupí se svým úvodním příspěvkem tým okolo kosmického dalekohledu Kepler, aby světu prezentoval první výsledky tohoto unikátního astronomického přístroje. Pokud jste však nažhaveni na oznámení objevu „druhé Země“, musíme vás zklamat. Nepochybuji sice o tom, že média oznámení nafouknout a dozvíme se skutečně neuvěřitelné novinky, střízlivá realita ale bude někde úplně jinde. Co tedy můžeme od kongresu očekávat?

 

Tým okolo Keplera nepochybně přednese zprávu o stavu dalekohledu, dosavadním průběhu mise a výhledu na další období. Lze očekávat přednesení výsledků nejrůznějších simulací apod. Upřímně jsem docela skeptický a nemyslím si, že na kongresu zazní zmínky o objevu konkrétních nových exoplanet. Kepler zahájil vědecká pozorování před přibližně 8 měsíci, což není zase tak dlouhá doba. Pokud ale přece jen NASA ohlásí objevy prvních „Keplerových exoplanet“, bude se jednat především o horké Jupitery s oběžnou dobou v řádech dní. Můžeme uvést jednoduchý návod a popis toho, jak se takový objev nové exoplanety rodí:

  1. Aby byla nová exoplaneta objevena, je nutné odpozorovat nejméně 3 její tranzity.
  2. Získaná data z dalekohledu Kepler je nutné analyzovat a upravit. Pokles jasnosti hvězdy mohou způsobit i jiné faktory, než je přítomnost exoplanety. Kromě toho Kepler zasílá data na Zemi jen jednou měsíčně.
  3. Kandidáty na nové exoplanety je nutné ověřit metodou měření radiálních rychlostí, jenž poskytne údaj o hmotnosti tělesa.
  4. Získané výsledky je nutné zpracovat.

 

V pondělí od 9:20 do 18:30 místního času dostanou lidé okolo Keplera šanci představit dosavadní výsledky své práce také pomoci posterů. V neposlední řadě bude tématu věnováno i pondělní odpoledne.

 

Další program

 

Dne 7. ledna dostane prostor i kosmický dalekohled Corot, u kterého bych viděl větší šanci na oznámení nových objevů, ale nechme se překvapit. Názvy jednotlivých příspěvků jsou občas úmyslně matoucí. Na kongresu budou prezentovány i „pozemské projekty“. V úterý 5. ledna dostane například prostor projekt MEarth, který před pár dny oznámil objev exoplanety Gj 1214 b.

 

O všem důležitém, co na kongresu zazní, vás budeme informovat na exoplanety.cz a v předstihu na našem twitteru.

 

Program kongresu naleznete na abstractsonline.com.

 

 

 

 

Reklama