LCROSS a Centaur
LCROSS a Centaur

Dlouho očekávaná událost je tady. V pátek 9. října narazí urychlovací stupeň Centaur do povrchu Měsíce. Několik minut po dopadu proletí vyvrženým oblakem prachu kosmická sonda LCROSS. V pohotovosti je i sonda LRO, Hubblův kosmický dalekohled a pozemské observatoře.

 


Dne 18. června 2009 se k Měsíci vydala kosmická sonda LRO, urychlovací stupeň Centaur a malá sonda LCROSS. Zatímco LRO už nějaký ten pátek provádí výzkum našeho kosmického souseda z jeho oběžné dráhy, urychlovací stupeň Centaur a LCROSS dorazí k cíli až nyní.

 

V pátek 9. října krátce před 4. hodinou ranní se LCROSS odpojila od urychlovacího stupně. Ve 13:31 by měl Centaur dopadnout do kráteru Cabeus v blízkosti jižního pólu Měsíce. Očekává se vznik kráteru o průměru až 30 m a hloubce až 5 m. Dopadem by měl být vyvržen oblak prachu o hmotnosti asi 350 tun do výšky až 10 kilometrů. Oblakem prachu prolétne sonda LCROSS a bude analyzovat jeho složení. Také ona však dopadne o 4 minuty později na povrch Měsíce, čímž se uvolní dalších 150 tun materiálu. Oba dopady bude pozorovat Hubblův kosmický dalekohled, sonda LRO i pozemské dalekohledy.

 

Sonda LCROSS je vybavena 9 vědeckými přístroji (kamery a spektrometry pro viditelnou a infračervenou oblast spektra a fotometr).

 

Vědci věří, že se dozvědí více informací o chemickém a mineralogickém složení Měsíce a že se sondě LCROSS podaří detekovat vodu.

 

Dopad urychlovacího stupně Centaur a sondy LCROSS můžete sledovat na NASA TV od 12:15. Na exoplanety.cz a našem twitteru vám budeme průběžně přinášet informace a multimédia nejméně do neděle!

 

Odkazy:


 

Online zpravodajství:

 

Neděle (10:20) – níže přinášíme video z Palomar Observatory poblíž San Diega. Video zachycuje kráter Cabeus v době dopadu urychlovacího stupně Centaur. Žádný záblesk na něm však neuvidíte. Video bylo natočeno přes 5 m velký dalekohled s adaptivní optikou.

 

 

Sobota (8:50) – sonda LRO na oběžné dráze získala určitá data z dopadu Centauru. Zato první analýza dat z Hubblova dalekohledu nic neprokázala.

 

Sobota (8:30) – objevují se spekulace, že Centaur mohl narazit na svah nebo skálu, a proto se neuvolnilo takové množství prachu, jak se očekávalo a nebylo tedy možné pozorovat jasnější záblesk. Na fotografii níže vidíte záblesk v IR části spektra ze sondy LCROSS. Podle všeho získala sonda před svým dopadem dostatek údajů, což byl ostatně hlavní cíl mise. Pozorování záblesků ze Země měla být spíše třešinka na dortu.

 

Záblesk v infračervené části spektra
Záblesk v infračervené části spektra

 

Fotografie kráteru Cabeus několik sekund po dobadu urychlovacího stupně Centaur. Snímek zachytil dalekohled Hale (5 m) na Palomar Observatory poblíž San Diega. Na fotografii není vidět žádný záblesk.
Fotografie kráteru Cabeus několik sekund po dobadu urychlovacího stupně Centaur. Snímek zachytil dalekohled Hale (5 m) na Palomar Observatory poblíž San Diega. Na fotografii není vidět žádný záblesk.

 

18:03 – shrnutí toho, co v tuto chvíli víme: článek

 

16:49 – dáváme dohromady všechny informace a připravujeme článek o prvních výsledcích. Zatím prozradíme tolik, že přístroje sondy LCROSS něco zaznamenaly.

 

16:13 – připravujeme podrobnosti k tiskové konferenci. Na webu to bude kolem 17:00.

 

16:11 – Anthony Colaprete (šéf vědeckého týmu LCROSS): „Došlo k dopadu, viděli jsme ho a máme kráter“.

 

16:04 – MMT Observatory (6,5 m): nic jsme neviděli.

 

16:01 – tisková konference NASA začala. Pokud bude oznámeno něco zásadnějšího, sepíšeme článek (vyšel by kolem 17:00).

 

15:56 – za chvíli má začít tisková konference NASA. Upřímně si ale myslím, že se dnes už nic nového nedozvíme a NASA zveřejní jen obecní fráze o nutnosti dalších analýz. Ale nechme se překvapit…

 

15:54 – astronomové z Havaje konečně promluvili: výsledky jsou neprůkazné. Nelze prý vyloučit, že dalekohledy na observatoři něco zaznamenali, avšak je nutné provést důkladnější analýzy. Výsledky by mohly být k dispozici až za několik dní.

 

15:28 – je to už prakticky jisté. Dopad Centauru nebylo možné ze Země pozorovat. Na Apache Point Observatory v Novém Mexiku měli na Měsíc namířeny hned tři dalekohledy. Výsledek: nic neviděli.

 

15:12 – kráter Cabeus pozoroval i jeden z největších dalekohledů světa: Keckův dalekohled na Havaji, který má průměr primárního zrcadla 10 metrů. Mluvčí observatoře na Mauna Kea prohlásil, že „nebude poskytovat žádné komentáře do 16:00“, kdy proběhne tisková konference NASA. Kluci mají bobříka mlčení :)

 

15:04 – je dosti pravděpodobné, že záblesk z dopadu urychlovacího stupně Centaur nezaznamenal žádný dalekohled na Zemi ani přístroje ve vesmíru. Nemusí to však znamenat neúspěch mise, sonda mohla dopadnout do jiného materiálu, než se původně předpokládalo. Alfou omegou tak budou data z LCROSS.

 

14:50 – nepříliš dobrá zpráva přišla z Palomar Observatory v USA. Tamní astronomové pozorovali dopad dalekohledem o průměru 5 metrů, měli dobré pozorovací podmínky ale vůbec nic neviděli. Tisková konference NASA začne v 16:00. Zatím je příliš brzy na nějaké konkrétní závěry. NASA ale před dopadem slibovala, že dopad bude možné pozorovat už dalekohledem o průměru 10 palců, tedy asi 25 cm! Fakt, že se to nepovedlo ani 20x většímu dalekohledu vzbuzuje jisté znepokojení. Ani na kameře ze sondy LCROSS nebylo nic vidět.

 

14:17 – fotografie ze sondy LCROSS krátce před dopadem – trochu lepší rozlišení:

Před dopadem. Autor: NASA
Před dopadem. Autor: NASA

 

 

13:50 – dříve než v 16:00 se informací nedočkáme. Není ani co zveřejňovat. Data, odeslaná sondou LCROSS krátce před jejím dopadem, jsou v „syrovém“ stavu. Je potřeba provést základní analýzu a zjistit, zda sonda vůbec něco změřila. Dopad urychlovacího stupně Centaur totiž nebyl potvrzen vizuálně.

 

13:45 – NASA svolala tiskovou konferenci na 16:00, vše bude živě na NASA TV a výsledky vám přirozeně přineseme na exoplanety.cz!

 

13:40 – Zatím je příliš brzy odhadnout výsledky mise. NASA by mohla první údaje uvolnit v průběhu následujících hodin. Náš online přenos proto budeme průběžně doplňovat nejméně do nedělního večera.

 

13:35 – LCROSS dopadl. Mise v hodnotě téměř 80 milionů dolarů skončila. Začíná ale vyhodnocování výsledků, podle dostupných informací proběhlo vše podle plánu.

 

13:30 – máme dopad, záběry ve viditelné části spektra však mnoho neodhalily.

 

11:27 – je to tady! 3 minuty do prvního dopadu, pusťte si NASA TV a vychutnejte si to.

 

500 km nad Měsícem
500 km nad Měsícem

 

13:26 – přístroje sondy v pohotovosti, kosmické a pozemské dalekohledy už pozorují jižní oblast Měsíce. Čeká se na první impakt.

 

13:23 – gravitace Měsíce začala zvyšovat rychlost obou kosmických plavidel. Dopadová rychlost Centauru bude okolo 9000 km/h.

 

13:21 – Centaur už je méně než 1000 km od Měsíce, LCROSS těsně za ním.

 

2000 km a 12 minut do dopadu
2000 km a 12 minut do dopadu

 

Atmosféra v řídicím středisku by se dala krájet. V popředí ředitel letu.
Atmosféra v řídicím středisku by se dala krájet. V popředí ředitel letu.

 

13:16 – 2000 km od Měsíce, už se nám to blíží!

 

13:08 – podle řídicího střediska je všech 9 vědeckých přístrojů sondy LCROSS připraveno na své 4 minuty slávy. Například fotometr by měl učinit asi 1000 měření za sekundu.

 

13:03 – na ČT24 dopad asi nebude. Je tam dopad jednání lídrů stran s premiérem :)

 

4800 km od Měsíce a 30 minut do dopadu
4800 km od Měsíce a 30 minut do dopadu

 

12:56 – vzdálenost od Měsíce nyní asi 4800 km.

 

12:51 – inkriminovaný kráter Cabeus je asi 96 km velký a 4 km hluboký.

 

12:50 – přímý přenos na NASA TV běží. Dopad by měla přenášet i slovenská zpravodajská stanice TA3. O ČT24 nevím, zjistím a dám vědět.

 

11:32 – přesné časy dopadu: Centaur ve 13:31:20 a LCROSS ve 13:35:36 našeho času.

 

11:27 – původně byl vybrán pro dopad sousední kráter Cabeus A. NASA ale nakonec své plány přehodnotila a vybrala kráter Cabeus. Je vhodnějším kandidátem s větší pravděpodobností na přítomnost ledu.

 

11:15 – v USA ještě všichni hajinkají, takže nových informací je málo. Poslední údaj z 8:00: LCROSS byla 27 000 km daleko a vzhledem k Měsíci se pohybovala rychlostí 4 800 km/h (1,3 km/s)

 

11:11 – do pravého sloupce jsme přidali nové video týdne, věnuje se dopadu LCROSS a Centaura na Měsíc.

 

11:04 – dopadová zóna leží uvnitř kráteru Cabeus. Očekává se, že by se v něm mohl nacházet vodní led.

 

Místo dopadu - kráter Cabeus poblíž jižní pólu Měsíce.
Místo dopadu - kráter Cabeus poblíž jižní pólu Měsíce.

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklama