Znovu vypuštěný Hubblův kosmický dalekohled.
Znovu vypuštěný Hubblův kosmický dalekohled.
NASA nedávno zveřejnila netradiční tiskovou zprávu, která stručně představuje populární formou práci slavného infračerveného kosmického dalekohledu Spitzer. Ten se mimo jiné proslavil také výzkumem exoplanet. V tiskové zprávě je fiktivní rozhovor se samotným dalekohledem. Rozhovor nás velmi inspiroval a vytvořili jsme obdobný rozhovor s Hubblovým kosmickým dalekohledem.

 

 

Exoplanety.cz: Jak se dnes máte?

 

HST: Výborně! Ale ještě před pár dny to bylo opravdu dost špatné.

 

Exoplanety.cz: Copak?

 

HST: Ale, to víte…dvacetiny na krku a to je na kosmický dalekohled už opravdu důchodový věk. Setrvačníky už moc nefungovaly, vědecké přístroje byly jak z bazaru…

 

Exoplanety.cz: Ale teď byl u vás raketoplán. Prodělal jste omlazovací kúru?

 

HST: To je pravda. Kluci mě opravili, takže jsem lepší a výkonnější než za mlada. Už se těším až vám tam na Zemi pošlu další nádherné fotografie a učiním nějaký ten průlomový objev. Jsem ješita a rád se objevuji na předních stránkách nejen astronomických časopisů a webů :-)

Znovu vypuštěný Hubblův kosmický dalekohled.
Znovu vypuštěný Hubblův kosmický dalekohled.

 

Exoplanety.cz: Když už jsme u těch objevů, který považujete za nejvýznamnější?

 

HST: To je těžká otázka. Původně jsem měl pomoci zjistit Hubblovu konstantu a zpřesnit tak stáří vesmíru. Uf, to už je let. Ale těch úspěchů bylo více. V roce 1994 jsem se podíval na dopad komety Shoemaker-Levy 9 do atmosféry Jupiteru. Taky mě za úkolovali projektem Hubblova hluboká pole. Pozoroval jsem dva poměrné malé úseky oblohy a našel spoustu galaxií. Díky tomu mohli astronomové tam dole na Zemi odhadnout, kolik je ve vesmíru galaxií.

 

Exoplanety.cz: Ale proslavil jste se také výzkumem exoplanet.

 

HST: Ano. V roce 1995 jsem dostal zprávu, že astronomové z Ženevské observatoře objevili první planetu u cizí hvězdy. Měl jsem z toho samozřejmě velkou radost a doufal jsem, že se dočkám toho, až budu takové planety zkoumat.

 

Exoplanety.cz: Můžete nám povědět o některých vašich úspěších na tomto poli?

 

HST: Nerad se chlubím, ale společně s jedním kolegou (kosmický dalekohlede Spitzer – pozn. redakce) jsme jako první zkoumali atmosféry několika exoplanet. Například v atmosféře exoplanety HD 209458b jsem našel molekuly vody a u exoplanety HD 189733 b organické molekuly.

S kosmickým dalekohledem Spitzer uděláme rozhovor až někdy jindy. Tentokrát neměl čas...
S kosmickým dalekohledem Spitzer uděláme rozhovor až někdy jindy. Tentokrát neměl čas...

 

Exoplanety.cz: Vy jste ale několik exoplanet i objevil?

 

HST: Ano, v roce 2006 jsem objevil v centrální části Galaxie 16 exoplanet a pár úspěchů jsem si připsal i potom. Koncem loňského roku jsem objevil přímou metodou exoplanetu u hvězdy Fomalhaut.

 

Exoplanety.cz: Ale těch vámi objevených exoplanet zase tak moc není. Aby nezačal bulvár spekulovat, že nejste v dobré kondici?

 

HST: Ale ne, ten problém je jinde. Jednak nemám čas, musím se věnovat i jiným oblastem astronomie a potom mám velmi malé zorné pole, takže nemohu sledovat větší množství hvězd současně, jako to teď začal dělat kolega Kepler.

 

Exoplanety.cz: Média psala, že za 5 let hodláte ukončit svou profesionální kariéru?

 

HST: To není úplně přesné. Kluci z raketoplánu Atlantis mou životnost prodloužili nejméně o 5 let. Lidi, kteří mě znají, ale ví, že se jen tak nevzdávám a vydržím déle.

 

Exoplanety.cz: Znáte někoho z českých astronomů?

 

HST: Jakých?

 

Exoplanety.cz: Česká republika je novým členem ESA. Ale dobrá, nechme toho a podívejme se ještě na tu poslední operaci. Co všechno nového jste dostal?

 

HST: Především mi byly vyměněny setrvačníky a dostal jsem dva nové přístroje – spektrograf COS (Cosmic Origins Spectrograph) a kameru WFC3 (Wide Field Camera 3). Také mi byly vyměněny baterie, část tepelné izolace a opraveny některé staré přístroje.

 

Exoplanety.cz: Říká se, že vaším nástupcem má být kosmický dalekohled JWST, jaký na něj máte názor?

 

HST: Ehm, na co jste se ptal? Nedával jsem pozor, zrovna mě kalibrovali. Chystám se vrhnout zpět na pozorování…

 

Exoplanety.cz: Ptal jsem se na váš názor na dalekohled JWST.

 

HST: Aha. Říká se o něm, že je můj nástupce, ale já s tím úplně nesouhlasím.

 

Astronauti při práci u Hubblova dalekohledu.
Astronauti při práci u Hubblova dalekohledu.

Exoplanety.cz: Proč?

 

HST: Není to nic osobního, ale JWST bude pozorovat spíše v infračervené části spektra. Zatímco mou parketou je hlavně viditelná část spektra, ačkoliv do blízké oblasti infračerveného záření také občas zabrousím.

 

Exoplanety.cz: Proč je tedy JWST označován za vašeho nástupce.

 

HST: Tohle označení by chtěl asi každý (směje se). Ale teď vážné. JWST bude velkou kosmickou observatoří a do vesmíru bude za nějakých 3 až 5 let startovat s velkými očekáváními, se kterými tam před téměř 20 lety posílali mě. Takže tohle je patrně to, co nás spojuje.

 

Exoplanety.cz: Říkáte za 3 až 5 let, ale pokud vím, tak JWST má startovat v roce 2013?

 

HST: Ano, ale znáte to. Takovéto projekty vždy naberou nějaký ten skluz…

 

Exoplanety.cz: Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchu.

 

HST: Taky děkuji a zdravím vaše čtenáře.

 

Reklama