Družice Kepler, autor: NASA
Družice Kepler, autor: NASA
Kosmický dalekohled Kepler nezačal ještě ani s ostrým pozorováním a už je před ním nový úkol. Hlavním posláním tohoto dalekohledu je hledat nové exoplanety pomocí tranzitní metody, sekundárním cílem mise je pak studium tzv. hvězdné seismologie. Dr. Alan Penny ze skotské univerzity ze St Andrews ale hodlá data z dalekohledu využít k určení velikosti vesmíru.

 

Kepler již brzy začne nepřetržitě pozorovat 100 000 vybraných hvězd v souhvězdí Labutě s cílem nalézt planety zemského typu. Některá data ale budou uvolněna dalším astronomům pro jiné účely.

 

Dr. Alan Penny se hodlá zaměřit na cefeidy, které se v astronomii používají jako tzv. standardní svíčky. Jsou to pulsující proměnné hvězdy, u kterých závisí perioda pulsů na absolutní hvězdné velikosti. Pokud tedy známe jasnost cefeidy, můžeme zjistit její vzdálenost od nás. Tohoto principu se využívá například při určování vzdálenosti galaxií (jednoduše se pozorují cefeidy v nich).

 

Penny hodlá pomocí dat z Keplera zpřesnit až o několik procent současnou hodnotu velikosti vesmíru, která činní 93 miliard světelných let.

 

Kepler by měl ale přinést doposud nejpřesnější měření, která výrazně převyšují data z pozemských observatoří i některých kosmických dalekohledů.

 

Zdroj: www.physorg.com

Reklama