I před Vánocemi se toho hodně děje. Evropská jižní observatoř oznámila objev nejméně 70 bludných planet. Jedná se o výsledky pozorování mnoha dalekohledů z průběhu 20 let.

Činní se ale také TESS. Ta dosáhla 5000 TOI. Pod touto zkratkou si většina asi představí něco poněkud vzdáleného vesmírným objevům, ale jde o Objekt zájmu TESS. Nejsou to tedy nutně exoplanety, ale spíše případy, které vypadají jako tranzit exoplanety a prošly určitým sítem.

Na obrázku výše najdete oblohu a pozice jednotlivých TOI. Modrou barvou jsou objevy z první mise, šedou potvrzené planety a oranžovou objevy z prodloužené mise. Proč je více oranžových teček na jižní polokouli? Protože právě tam TESS v roce 2018 začala svou primární misi a tam začala také svou prodlouženou misi, ze které oranžové tečky pochází. Vše má také určité zpoždění. Nejnovější přírůstky pochází z období od července 2020 do června 2021. Nyní už TESS pročesává severní oblohu, takže se to brzy vyrovná.

Vloni touto dobou měla TESS na kontě 2400 TOI. Za rok dokázala počet více než zdvojnásobit. Budiž to důkazem, že nás čekají stovky a tisíce dalších objevů.

Počet TOI je 5000, počet potvrzených exoplanet je výrazně menší – oficiálně 175. Jejich katalog a statistiky najdete na webu NASA.

Reklama