CIrkumbinární planeta
Cirkumbinární planeta, Credit: Lynette Cook / extrasolar.spaceart.org

Od TESS se očekávalo, že naváže na kosmický dalekohled Kepler a objeví velké množství cirkumbinárních planet. Zatím se však podobné objevy rodí jen pomalu. Vědci na začátku roku oznámili objev první (TOI-1338 b) a nyní druhé.

Cirkumbinární planety jsou takové, které obíhají dvě hvězdy současně. V tomto případě TESS pozorovala systém s označením TIC 172900988 od poloviny ledna do poloviny února loňského roku.

Dvě hvězdy jsou si velmi podobné. Mají o třetinu větší hmotnost a velikost ve srovnání se Sluncem. Okolo sebe obíhají s periodou 20 dnů a vzájemně se zakrývají.

Okolo nich obíhá exoplaneta TIC 172900988 b. V průběhu měsíčního pozorování TESS tranzitovala před primární (větší) hvězdou a poté o 5 dní později i před sekundární hvězdou. Na základě pozorování vědci odhadují, že poloměr planety je 11 Zemí nebo také srovnatelný s Jupiterem.

Oběžnou dobu však na základě omezeného množství pozorování nedokázali přesně určit. Existuje šest možných scénářů a všechny mají zhruba stejnou pravděpodobnost. Planeta může mít oběžnou dobu 89, 190, 194, 199, 200 nebo 204 dní.

Dobrou zprávou je, že mateřské hvězdy jsou poměrně jasné (10 mag), takže systém je vhodný pro spektroskopická pozorování. Na základě nich by vědci mohli určit oběžnou dobu i hmotnost planety.

Reklama