Foto: University of Illinois Urbana-Champaign - Grainger College of Engineering

Naše Slunce je hvězdný jedináček, ale velká část hvězd je součástí vícenásobných systémů. Také okolo těchto hvězd obíhají planety.

Vědci rozeznávají dva typy těchto systémů. V prvním případě obíhá planeta okolo jedné z hvězd. Druhá hvězda v systému může hrát významnou roli v evoluci systému. Velmi často je spouštěčem migrace plynných obrů, které se posouvají k hvězdě a stávají se z nich horcí jupiteří.

Druhým typem jsou systémy, ve kterých planeta obíhá okolo obou hvězd současně. Těmto planetám se říká cirkumbinární. Zatím bychom je plus mínus spočítali na prstech obou rukou. Většinu našel kosmický dalekohled Kepler. S trochou nadsázky však tyto planety známe déle. Proslavily je Hvězdné války. Slavná Tatooine má také dvě slunce.

Ve složitém vztahu

Potenciálně obyvatelná planeta se v ideálním případě pohybuje po kruhové dráze, což rozhodně není samozřejmost. Pokud se pohybuje po protáhlé dráze, může se dostávat mimo obyvatelnou oblast, což zóna okolo hvězdy, ve které může mít planeta podobná Zemi podmínky k udržení vody v kapalném skupenství.

Představme si však situaci, kdy planeta obíhá okolo dvou hvězd. Nejen, že musíme brát v úvahu záření druhé hvězdy, problémů je daleko více. Druhá hvězda bude na planetu působit svou gravitací, což povede k tomu, že se její dráha stane eliptická. Pokud se navíc v systému nachází větší planeta, je potenciálně obyvatelný svět ovlivňován gravitací hned tří těles.

Nikolaos Georgakarakos a jeho tým se podívali na některé Keplerem objevené cirkumbinární systémy. Zajímalo je, zda v nich mohou existovat obyvatelné oblasti se stabilní oběžnou dráhu pro planetu zemského typu. Konkrétně šlo o Kepler-16, Kepler-34, Kepler-35, Kepler-38, Kepler-64, Kepler-413, Kepler-453, Kepler-1647 a Kepler-1661.

Vědci použili spíše analytický přístup než počítačové simulace. Z výsledků se zdá, že Kepler-35, Kepler-38 a Kepler-64 nabízejí nejpříznivější prostředí. Naproti tomu je nepravděpodobné, že by Kepler-16 a Kepler-1647 hostovaly obyvatelné světy.

Nejlepším systémem pro přítomnost obyvatelné planety je ve zkoumaném vzorku Kepler-38. Systém tvoří dvě hvězdy – jedna o hmotnosti Slunce, druhá o hmotnosti čtvrtiny Slunce, které okolo sebe obíhají s periodou 19 dní. Okolo obou pak obíhá planeta podobná Neptunu s periodou 106 dní.

Zdroj: Circumbinary Habitable Zones in the Presence of a Giant Planet

Reklama