Tabbyina hvězda (kresba). Credit: NASA/JPL-Caltech
Tabbyina hvězda (kresba). Credit: NASA/JPL-Caltech

Už šest let si vědci lámou hlavu nad záhadou hvězdy KIC 8462852, které se podle objevitelky přezdívá Tabbyina hvězda. Kosmický dalekohled Kepler našel u hvězdy poklesy jasnosti, které jsou různě hluboké (v maximu až 20 %) a nepravidelné. Další poklesy, z nichž některé mohou být pozvolné a trvat roky, pak objevily pozemské dalekohledy.

V nové studii se vědci zaměřili na okolí hvězdy na pozemské obloze v okruhu několika obloukových vteřin. Poblíž Tabbyiny hvězdy se totiž nachází tři další hvězdy. Mohou být podobně daleko? Jsou s hvězdou gravitačně svázané?

Autoři vzali astrometrická data z Keckova dalekohledu na Havaji, která získali v průběhu pěti let a doplnili je o data z družice Gaia. Dvě ze tří hvězd nemají s KIC 8462852 nic společného, třetí hvězda ale ano.

KIC 8462852 je dvojhvězdou, což nám trochu promlouvá do označení. Ve vícenásobných hvězdných systémech se větší z hvězd označuje písmenem A, menší pak B atd. Záhadná Tabbyina hvězda je tedy KIC 8462852 A. Přibližně 2 obloukové vteřiny od ní směrem na východ se nachází KIC 8462852 B. Zatímco větší z hvězd (Tabbyina) je 1,3krát hmotnější a 1,5krát větší než Slunce, její průvodce je červeným trpaslíkem o hmotnosti 0,44 Slunce.

Podle vědců dělí obě hvězdy asi 880 ± 10 AU, ale to je zatím vše, co o systému víme. Pohyb menší z hvězd pozorujeme příliš krátce na to, abychom dokázali parametry dráhy upřesnit.

KIC 8462852 A, její průvodce (B) a dvě hvězdy, které se systémem nesouvisí. Credit: Pearce et al., 2021

Pro představu: Vzdálenost 880 AU urazí světlo asi za 5 dní. Je to tedy pořádně daleko a je proto nereálné, že by menší z hvězd měla v současné době nějaký vliv na změny jasnosti hvězdy A, které jsme v posledních letech pozorovali. Menší z hvězd však mohla mít v minulosti vliv na dynamiku systému.

Existují studie, podle kterých průchody blízkých hvězd mohou v průběhu miliard let změnit pericentrum širokých binárních systémů. Volně přeloženo: vzdálenost obou hvězd v systému KIC 8462852 mohla být v budoucnu krátce relativně malá (zhruba 100 AU), což mohlo rozhodit planety či asteroidy u KIC 8462852 A. Připomeňme, že roj komet nebo rozpad nějakého tělesa je stále jedním z těch reálnějších vysvětlení záhadných poklesů jasnosti.

Související:

Elegantní řešení záhady Tabbyiny hvězdy: Je za vším umírající plooneta?

Všechno je jinak! Jasnost Tabbyiny hvězda klesá o 5 %

Reklama