TESS. Credit: NASA
TESS. Credit: NASA

Hned na úvod je potřeba říct, že hvězda je na hraně viditelnosti pouhým okem a nachází se v souhvězdí Vlka na jižní obloze. Jde ale o hodně zajímavý objev.

U všech planet, které byly objeveny tranzitní metodou můžeme teoreticky změřit hmotnost prostřednictvím měření radiálních rychlostí (RV). Teoreticky… některé jsou tak malé, mají nízkou hmotnost, že na ně současné spektrografy nestačí, případně je to běh na dlouhou trať.

Obráceně to ale nefunguje automaticky ani v teoretické rovině. Exoplanetu můžeme najít pomoci měření radiálních rychlostí, ale nevykonává tranzity. Z našeho pohledu nepřechází před svou hvězdou, takže máme smůlu.

Je proto vždy poměrně velkou událostí, pokud se podaří dodatečně najít tranzity planet, které byly dříve objevené měřením radiálních rychlostí. Jednak proto, že u těchto planet už známe údaje o oběžné dráze, ale také z toho důvodu, že „RVéčkaři“ si vybírají jasné hvězdy, takže podobné tranzitující planety se hodí i pro další průzkum.

Systém HD 136352. Zeleně je znázorněna obyvatelná oblast. Credit: NASA

Družice TESS se na jasné hvězdy specializuje, takže je logické, že občas najde i tranzity planet, které byly dříve objevené měřením radiálních rychlostí. To je i případ hvězdy HD 136352, která je také známá pod názvy Nu2 Lupi a ν2 Lup. Hvězda je velmi podobná Slunci a nachází se v souhvězdí Vlka ve vzdálenosti 48 světelných let.

Spektrograf HARPS u hvězdy dříve objevil tři planety s oběžnými dobami  11,6, 27,6 a 108,1 dní. TESS nyní našla tranzity dvou vnitřních planet. Jejich hmotnosti jsou 4,6 a 11,3 Zemí a poloměry 1,4 a 2,6 Zemí. Hustoty planet budou 7800 a 3500 kg m3.

Vzhledem k tomu, že planety vykonávají tranzity a nachází se u jasné hvězdy, jsou ideálním cílem pro budoucí průzkum atmosféry dalekohledem Jamese Webba.

Zdroj: Transits of Known Planets Orbiting a Naked-Eye Star

Reklama