Družice TESS pokračuje v lovu exoplanet. Za sebou už má pozorování téměř šesti sektorů, takže se blíží do čtvrtiny své práce. Co vlastně vidí? Podívejte se na unikátní videa.

Autorem videí je astronom Ethan Kruse. Připomeňme, že TESS disponuje čtyřmi kamerami (na videu označené jako Cam). Každá kamera obsahuje čtyři CCD čipy (CCD 1 až CCD 4), které jsou od sebe vzdálené 2 mm a vytváří účinný detektor s rozlišením 4096 x 4096 pixelů, který pracuje při teplotě -75 ° C.

Každá kamera zabere zorné pole o rozměrech 24 x 24 stupňů. Jak velká část oblohy to je, si můžete představit poměrně snadno. Natáhněte ruku, a co nejvíce rozevřete prsty. Úsek od palce po malíček představuje asi 20 stupňů. Pokud použijete obě ruce, můžete si na obloze „vykreslit“ čtverec o rozměrech zhruba 20 x 20 stupňů, což téměř odpovídá zornému poli jedné kamery.Všechny 4 kamery pozorují oblast o celkových rozměrech 24 x 96 stupňů.

Na videu níže je vidět průběh pozorování prvního sektoru (od 25. července 2018 do 23. srpna 2018) jednotlivými čipy všech čtyř kamer.

Na dalším videu je vybráno jen jedno políčko a to konkrétně kamera číslo 1 a CCD 2. Vpravo nahoře si můžete všimnout zeleného ducha. Jedná se o světlo, které odráží Mars. Pro astronomy to není úplně vítaný host. Mars je poměrně jasný a svým světlem může ovlivnit měření jasnosti hvězd ve své blízkosti (na obloze).

Kepler v rámci první mise pozoroval takovou část oblohy, kde podobné rušivé vlivy neměl. TESS ale prohledává téměř celou oblohu, takže se tomu nevyhne.

Reklama