Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Chemické modely vyvinuté k omezení škodlivých látek ve výfukových plynech zaujaly astronomy. Mohli by je využít k výzkumu exoplanet.

Celosvětovou snahou je omezit škodlivé látky a oxid uhličitý, který vypouští do atmosféry automobilová doprava. Existují chemické modely pro výfukové plyny, které mají velkou výhodu. Jsou výsledkem velmi nákladných a dlouholetých výzkumů.

Francouzský tým astronomů nyní spolupracuje s týmem expertů na spalování, aby chemické modely přizpůsobil pro výzkum atmosfér horkých jupiterů. Výsledky budou prezentovány Dr. Olivem Venothem a Ericem Hébrardem na Evropském týdnu astronomie a vesmírné vědy (EWASS) 2018 v Liverpoolu.

Velmi robustní modely pracují s teplotami přes 2000 stupňů Celsia a různou úrovní tlaků, což je přesně to, co vědci potřebují pro výzkum atmosfér horkých jupiterů.

Díky dalekohledům, jako jsou Hubble a Spitzer, dokážeme zkoumat atmosféry těchto exoplanet s oběžnou dobou jen několika hodin až dní.

Atmosféry horkých jupiterů jsou velmi složité. Ovlivňuje je vázaná rotace, záření blízké hvězdy i vnitřní vytápění. Modely z automobilového průmyslu mohou pomoci objasnit některé ze záhad.

Zdroj: Astrobio.net

Reklama