ISS, credit: NASA
ISS, credit: NASA

Zavřeno! Americký národní úřad pro letectví a vesmír zavře v nejbližších hodinách své brány.

Americký senát se nedohodl na rozpočtu, což znamená uzavření federálních úřadů a to včetně NASA.

Nastal tzv. shutdown. Není to poprvé a určitě ani naposledy, kdy se politici za velkou louží nedokázali dohodnout na rozpočtu.

Během shutdown zůstanou v úřadu jen lidé, jejichž práce je považována za rozhodující pro ochranu zdraví, bezpečnosti nebo majetku. NASA má plán a seznam lidí, kterých se to týká. Je to absolutní menšina z celkových více než 18 tisíc zaměstnanců NASA.

Například v Johnsonově vesmírném středisku by v práci z více než 3000 zaměstnanců zůstalo asi 200 až 300. V Kennedyho vesmírném středisku (KSC) z 2 000 zaměstnanců asi 100 až 200.

U svých obrazovek například zůstane minimální tým pro řízení operací na ISS. V současné době běží přípravy na dva výstupy do otevřeného kosmu (23. a 29. ledna). Přípravy budou pokračovat, ale pokud se v termínu nakonec uskuteční a bude stále shutdown, zřejmě je neuvidíme v NASA TV, která nebude fungovat.

Zejména delší shutdown by mohl mít vliv na přípravy startu družice TESS.

SpaceX před pár dny uvedla pro The Verge, že se ji shutdown nedotkne. Na KSC je ale nyní ke statickému zážehu připravována raketa Falcon Heavy a shutdown se samozřejmě týká i zaměstnanců a podpůrného personálu na KSC.

Podrobnější informace o vlivu shutdown na NASA získáme až v dalších hodinách a dnech. Klíčová bude samozřejmě také jeho délka. V roce 2013 trval 16 dní.

Reklama