Obíhá kolem KIC 8462852 roj komet? credit: NASA/JPL-Caltech
Obíhá kolem KIC 8462852 roj komet? credit: NASA/JPL-Caltech

Čas letí. Už je to rok a půl, co světlo světa spatřila nová astronomická celebrita. Kosmický dalekohled Kepler objevil záhadné poklesy jasnosti hvězdy KIC 8462852.

Poklesy neodpovídaly tranzitu planety a ani ničemu jinému, na co jsme u hvězdy hlavní posloupnosti zvyklí. Později byly odhaleny ještě dva možné poklesy a to v průběhu století a v průběhu první mise Keplera.

Objevitelka prvních poklesů Tabetha Boyajian z Yale University, po které je hvězda i neoficiálně pojmenována (Tabbyina hvězda), šla vloni na Kickstarter, aby vybrala peníze od lidí a mohla hvězdu dlouhodobě pozorovat. Peníze se vybraly — přes 107 tisíc dolarů a pozorování tak mohlo začít.

Tabbyina hvězda pod dohledem

Hvězda je už od 1. dubna pozorována sítí dalekohledů LCO. Peníze vystačí na pozorování až do 30. listopadu příštího roku.

Hvězda už byla pozorována také v únoru, kdy končila 727 dnů dlouhá perioda mezi dvěma největšími poklesy v datech z Keplera. K nim došlo v 792. den mise (pokles o 18 %) a v 1519. den (22 %). Poklesy tedy nejsou stejné, ale pokud by okolo hvězdy něco obíhalo, mohlo by to změnit tvar. Únorová pozorování ale žádný pokles nezjistila.

Je dobré také zmínit, že pokud odečteme od 792 onu periodu 727 dní, dostaneme se do 65. dne mise. V té době ale Kepler žádný pokles jasnosti hvězdy nepozoroval.

Chce zapojit i Hubblův dalekohled

Tabetha Boyajian chce pozorovat KIC 8462852 také v ultrafialové části spektra pomoci Hubblova dalekohledu. Získat čas na slavném přístroji, který právě oslavil 27 let provozu, je ovšem velmi těžké.

Zdroj: wherestheflux.com

Reklama