Hubblův dalekohled už velmi dlouho sleduje mladou hvězdu TW Hydrae, kterou obklopuje disk z prachu a plynu. V něm se nacházejí mezery, které mohou značit vznik planet.

TW Hydrae je asi 8 milionů let stará hvězda, která se nachází přibližně 180 světelných let od nás v souhvězdí Hydry. Astronomové již delší dobu zkoumají disk z prachu a plynu, který hvězdu obklopuje. Podle dřívějších pozorování má celkovou hmotnost asi 50 Jupiterů.

Hubblův dalekohled pozoruje disk už řadu let. V roce 2005 si astronomové ve vnitřních částech disku povšimli zajímavé asymetrie. Oblast se pohybuje, jak je patrné na snímku níže. Za rok se pohnula asi o 20 stupňů a za 17 let oběhla okolo celé hvězdy dokola proti směru hodinových ručiček.

Je to poměrně dlouhá doba, ale pokud by se jednalo o fyzickou strukturu v samotném disku, trval by ji oběh okolo hvězdy podstatě déle.

Astronomové se domnívají, že pozorují stín. Za vším má být planeta, která deformuje vnitřní části disku. Okolo hvězdy planeta neobíhá neobíhá v rovině disku, ale pod určitým sklonem, jak vidíte na dalším obrázku níže.

Disk u TW Hydrae a posun stínu v průběhu roku. Credits: NASA, ESA, and J. Debes (STScI)
Disk u TW Hydrae a posun stínu v průběhu roku. Credits: NASA, ESA, and J. Debes (STScI)
Vnitřní část disku patrně deformuje planeta. Credits: NASA, ESA, and A. Feild (STScI)
Vnitřní část disku patrně deformuje planeta. Credits: NASA, ESA, and A. Feild (STScI)

Planeta bude muset mít hmotnost srovnatelnou s Jupiterem. Podle odhadů by mohla obíhat ve vzdálenosti asi 1 AU neboli stejně daleko, jako obíhá Země kolem Slunce.

Není to poprvé, co je u TW Hydrae hlášen objev planety. Poprvé se tak stalo před deseti lety, ale objev byl zpochybněn. Vloni byly uveřejněny výsledky pozorování radioteleskopy ALMA (viz web ESO), které odhalily mezery v disku a jednu z nich právě i ve vzdálenosti 1 AU. Kromě toho byl vloni hlášen možný objev planety podobné Neptunu ve vzdálenosti 22 AU.

Zdroje: NASA, A Gap with a Deficit of Large Grains in the Protoplanetary Disk around TW Hya

Reklama